Kad kupujemo med, svima nam je važno da to bude pravi, domaći med. Iako se gotovo svi prodaju kao takvi, nije uvijek slučaj da se u staklenci koju ste kupili nalazi upravo pravi med.
Neki proizvođači u med dodaju šećerni sirup kako bi dobili veću količinu. Ako želite znati kako razlikovati pravi med od onog koji to nije, postoji nekoliko razlika. Pravi med ima neka svojstva koja ‘umjetni’ nema.
Stavite žlicu meda u vodu. Ako ostane na dnu, med je pravi. ‘Lažni’ med će se odmah početi otapati, odnosno miješati s vodom, piše Ljepota i zdravlje.
Kad iz teglice uzmete žlicu meda, med se jede, ne guta. Ako se pod jezikom osjeti tvrdoća i gorčina, to je pravi, prirodni med. Osim okusa, med se može prepoznati i po izgledu. naime, kad je riječ o pravom medu, primijetit ćete da se on nakon nekog vremena kristalizira.
Također, možete mali komedić vate namočiti u med i pokušati zapaliti. Ako gori, med je pravi. Možete ga staviti pred mrave. Ako je med pravi, zaobilazit će ga u širokom luku jer pravi med – ne podnose.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare