Kolesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu probave, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog podrijetla, ali i u našim stanicama. Međutim, ako premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje.
Višak kolesterola ima tendenciju zalijepiti se za unutrašnje zidove krvnih žila, što prouzrokuje bolesti poput povišenog krvnog pritiska, ateroskleroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd, piše B92.
Kolesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana s načinom prehrane. Povišene vrijednosti LDL kolesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom prehranom i stresom.
Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg kolesterola u pitanju. To je soja. Najnovije provedene studije su pokazale da soja može smanjiti razinu lošeg kolesterola za 3 posto. Znanstveni časopis “The Journal of Nutrition” objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.