Ovih 10 namirnica ne biste trebali držati u frižideru

Lifestyle 08. ožu 202114:14 > 14:29 0 komentara
hladnjak, frižider
Pixabay / Ilustracija

Neke namirnice ne biste trebali držati u frižideru. Određene prehrambene namirnice bolje je držati na sobnoj temperaturi jer će tako duže vrijeme ostati svježe.

Dinja

Cijelu dinju ne biste trebali držati u hladnjaku jer takav način skladištenja može prepoloviti količinu antioksidansa koje ovo voće sadrži. Dinju je bolje čuvati na sobnoj temperaturi jer se u takvim uvjetima povećavaju razine nekih spojeva poput beta-karotena koji pozitivno djeluje na kožu i vid.

Bosiljak

Hladne temperature nisu dobre za bosiljak. Na temperaturama nižim od 5°C bosiljak može pocrniti. Ovu biljku možete držati na nekom sjenovitom mjestu. Cijelu biljku možete staviti u vazu s vodom kako bi dulje vrijeme ostala svježa.

Krumpir

Hladne temperature pretvaraju krumpirov škrob u šećer. Krumpir je najbolje čuvati na temperaturi od 8°C. Preporuka je da krumpir držite u smočnici u papirnatoj vrećici. Ovu namirnicu ne biste trebali držati na sunčevoj svjetlosti jer to može uzrokovati nakupljanje klorofila zbog čega krumpir može postati zelen i gorak.

VEZANE VIJESTI

Krastavci

Krastavce ne biste trebali držati u hladnjaku. Naime, ako ovu namirnicu držite na hladnim temperaturama, to može uzorkovati da krastavci postanu vodenasti.

Luk

Cirkulacija zraka nužna je da bi luk ostao svjež. Luk možete držati u smočnici u papirnatoj vrećici, ali nemojte da ga držati pored krumpira jer luk ispušta plin i vlagu zbog kojih se krumpir može brzo pokvariti.

Rajčica

Hladni zrak u frižideru nije dobar za rajčicu. Naime, ako ovu namirnicu držite u frižideru, prije će izgubiti svoju svježinu. Umjesto toga, rajčice možete držati u zdjeli na pultu.

Kava

Ako kavu čuvate u frižideru, izgubit će onaj svježi, jaki okus. Kavu je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Med

Slatke, ljepljive stvari ne biste trebali držati u hladnjaku jer se u takvim uvjetima može kristalizirati. Sobna temperatura je idealna za ovu namirnicu.

Orašasti plodovi

Orašaste plodove najbolje je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici ili ormariću. Ove namirnice ne treba čuvati u hladnjaku ili frižideru jer u njima nema dovoljno vlage zbog koje bi se brzo razvile bakterije. Prema tome, orašaste plodove možete držati na sobnoj temperaturi i do tri mjeseca.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje trebali biste držati na nekom tamnom mjestu, primjerice u ormariću. Ako ovo ulje držite u hladnjaku, može se stvoriti tvrđa konzistencija slična maslacu, piše Reader’s Digest.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!