Ponekad se dogodi da ste neki proizvod kod kuće zaboravili u zamrzivaču pa mu je istekao rok trajanja i opravdano je zapitati se u tim slučajevima je li ga ipak zgodno konzumirati ili ga je bolje baciti kako ne bi riskirali želučane probleme.
Općenito, hranu koju smo mi zamrznuli, uz kućni način rada, treba potrošiti unutar tri mjeseca od zamrzavanja.
Ako nemate dobro pamćenje i ne možete se sjetiti kada ste određenu hranu stavili na zamrzavanje, možete napraviti oznaku na proizvodu.
Industrijski smrznuta hrana, s druge strane, ima rok trajanja naveden na pakiranju koji može doseći i do 18 mjeseci od pakiranja.
Pored roka valjanosti, zapravo, možete pročitati tekst “Preporučljivo konzumirati do” – što znači da, čak i ako se konzumira malo “izvan datuma” navedenog na pakiranju (do nekoliko mjeseci nakon isteka roka valjanosti), proizvod nije toksičan, prenosi Novi list.
Kako biste izbjegli rizik od “zaboravljanja” neke hrane u zamrzivaču i bacanja hrane, možete sastaviti popis sadržaja vašeg zamrzivača (s datumom isteka ili pakiranja, u slučaju hrane vlastite proizvodnje) i priložiti ga uz vrata ili u drugom kutu kuhinje.
Na taj način nećete riskirati da ičemu istekne rok trajanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!