Što mačke smiju piti, a što im je strogo zabranjeno?

Lifestyle 06. tra 202208:20
Izvor: Shutterstock

U idealnom slučaju mačkama bi zbilja trebalo nuditi samo vodu za piće, ali što možete napraviti ako je odbijaju piti?

Osim vode, postoje i druge tekućine koje mačka može piti, ali bi trebalo imati na umu da one nisu zamjena za vodu, već dodatak, piše Ženski magazin, a prenosi Nova.rs.

Mlijeko za mačke

U trgovinama kućnih ljubimaca postoji posebno mlijeko za mačke koje u sebi ima smanjen nivo laktoze koja je štetna za odrasle mačke. S druge strane u njemu je prisutna dovoljna količina kalcija zahvaljujući kojem mačije kosti, zubi i nokti mogu jačati, piše Ženski magazin.

Juha od kostiju

Svim odraslim mačkama toplo se preporučuje juha ili čorba od pilećih kostiju koja u sebi ima puno hranjivih sastojaka. Ova juha se može umiješati i sa suhom mačjom hranom kako bi se potaknula i najizbirljivija mačka da putem ovog obroka unese tekućinu u svoj organizam. Osim što pomaže mački da ne dehidrira, ova juha uklanja i toksine iz jetre, pomaže u probavi i poboljšava imunološki sustav vaše ljubimice.

Tekućine koje su štetne za mačke

Mlijeko i mliječni proizvodi – Iako većina mačaka voli okus kravljeg mlijeka, ono zbilja nije dobro za njeno zdravlje. Kravlje mlijeko sadrži laktozu koju organizam odrasle mačke ne može probaviti.

Čokoladna i pića s kofeinom – Kao što je čokolada opasna za pse, isto tako je otrovna i za mačke. Čokoladni napici u sebi sadrže sastojke koji mogu kod mačaka izazvati proljev, povraćanje, visoku temperaturu, abnormalni srčani ritam, pa čak i napade.

Alkoholni napici – Alkohol je također opasan po život mačke. Iako će mačke već po mirisu prepoznati piće koje u sebi sadrži alkohol i instinktivno se držati dalje od njega, trebalo bi imati na umu da ako se dogodi da ga ipak probaju, ono može izazvati drhtavicu, dezorijentiranost, probleme s disanjem, povraćanje, proljev, a nerijetko i smrt.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar