Zaštita biljaka mlijekom: Odličan pripravak koji će u trenu ukloniti nametnike

Lifestyle 26. svi 202215:49
Izvor: Pexels

Umjesto da prvo posegnete za i ne tako zdravim sprejevima i prahovima za zaštitu biljaka, otvorite hladnjak jer se unutra krije pravi mali multitasker.

Ako volite saditi biljke i brinuti se o njima, sigurno ste se barem nekoliko puta susreli s lisnim ušima, gljivicama i ostalim dosadnim napasnicima koji se često pojavljuju na lišću, laticama i stabljikama biljaka te joj prenose bolesti i nagrđuju izgled.

Osim što je mlijeko još uvijek vrlo rado korištena prehrambena namirnica, vrlo je korisno u gnojidbi i zaštiti biljaka svih vrsta – od cvijeća preko začinskih biljaka do povrtnih sadnica. Naime, mlijeko je bogato hranjivim tvarima poput kalcija, kalija, sumpora, magnezija, željeza i drugih vitamina i minerala koji potiču rast i poboljšavaju imunitet biljaka.

Kako zaštititi biljke mlijekom?

Prva stvar koju trebate zapamtiti kada isprobate nešto novo sa svojim biljkama jest – budite umjereni! Iako je zalijevanje biljaka mlijekom korisno, previše mlijeka može imati šteti učinak. Slično kao pretjerana gnojidba, “utapanje” vaših biljaka u mlijeku ili korištenje bilo koje vrste mlijeka može dovesti do usporavanja rasta, venuća,pojave mrlja i truljenja.

vezane vijesti

Za biljke se najčešće koristi kravlje mlijeko koje može pomoći u borbi protiv patogenih mikroorganizama, insekata, gljivica, kao i za poticanje rasta. Nakon tretiranja biljaka mlijekom na njima se stvara tanki sloj koji ih štiti od navedenih organizama, odnosno on sprječava prodiranje organizama u biljku.

Mlijeko je najkorisnije za povrće koje je nerijetko izloženo svakojakim nametnicima, no zapamtite da njime tretirate samo lisne dijelove, nikako plodove. Osim toga, mlijeko se može koristiti i za zaštitu sobnih biljaka, no suhe biljke poput kaktusa izbjegavajte špricati.

Iako su i termički obrađena mlijeka, kakve nalazimo u trgovinama dobra u ovu svrhu, sirovo mlijeko pokazat će najbolje rezultate. Mlijeko čak možete dodati zemlji u koju sadite biljku.

Priprema mlijeka za biljke

Mlijeko se za zaštitu biljaka koristi u omjeru 1:10 – jedan dio mlijeka, 10 dijelova vode. Za špricanje vam može poslužiti dobro oprana bočica sa špricaljkom. Mlijeko je još učinkovitije ako mu se doda malo sode bikarbone koja će posebno dobro zaštititi krumpir od krumpirove zlatice.

Dakle, treba vam:

· 1 l mlijeka

· 10 l vode

· 1 žlica sode bikarbone

Sve sastojke dobro promiješajte dok se soda ne rastopi te preselite u bočicu sa špricaljkom. Pripravak možete izliti na zemlju oko biljke ili njime prskati lišće. Nakon pola sata provjerite lišće i uklonite višak mlijeka vlažnom krpom kako biste spriječili pojavu gljivične bolesti.

Koje mlijeko izbjegavati?

Da, neke vrste mlijeka nisu pogodna za vaše biljke jer su bogate šećerom. To su:

· mlijeko s okusom

· zaslađeno kondenzirano mlijeko

· punomasno ne razrijeđeno

Dok obrano mlijeko može potaknuti razvoj crne i meke truleži, mast u punomasnom nerazrijeđenom mlijeku može oštetiti lišće biljke

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar