Mamić o pregovorima: Postoji i treći scenarij o kojem se ne govori

Vijesti 30. tra 202411:08 0 komentara

Politička analitičarka i komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić u N1 Studiju uživo s Igorom Bobićem komentirala je slaganje parlamentarne većine.

Iz koalicije Rijeke pravde ne gube nadu, još uvijek smatraju da postoji šansa formiranja antikorupcijske većine.

“Mislim da je to sad stvaranje te atmosfere da ništa nije gotovo, ali mislim da im je glavni cilj voditi prema novim izborima. Smatram da antikorupcijska koalicija nije realna jer je teže pomiriti SDP i nekoga s lijeve strane s Domovinskim pokretom nego HDZ i Domovinski pokret”, kazala je Mamić pa nastavila:

“Ne znam ni koliko to pozivanje na nove izbore ima smisla jer vidjeli smo i tijekom velikog prosvjeda u Zagrebu da se na njih pozivalo pa kad su došli, opozicija nije bila spremna. Pitanje je kako bi prošli da se predsjednik Zoran Milanović nije aktivno uključio u njih.

S druge strane, Domovinski pokret ima pregovaračku snagu i kapital pred HDZ-om pa im poručuju da nisu sigurno njihovi, a istovremeno ne žele da se prema njima odnose podcjenjivački, što je njihova percepcija. Pitanje je hoće li Andrej Plenković uspjeti dovesti Domovinski pokret onako kako želi, prepolovljenog, a zatim kreirati većinu s njima i manjinama. Kao pravi pregovarač, radi na više scenarija.”

N1

U prošlom mandatu, nudi Mamić primjer, Plenković je povremeno puštao poneki projekt u Bjelovaru, zbog čega Dario Hrebak iz HSLS-a ništa nije prigovarao.

“Lakše je s malim koalicijama, ali s većima je teže. No, u Domovinskom pokretu moraju biti svjesni da ne donose potpunu većinu bez manjinaca. Time bi nedostajala još dva mandata. Ipak, sigurna sam da će se naći kompromis koji je ipak bliže HDZ-u.”

Dakle, ovo je kao neka predstava za javnost?

“Ne nužno. Mario Radić je sigurno tvrd pregovarač jer je sudjelovao u teškim poslovnim pregovorima. Čovjek donosi to korporativno pregovaračko iskustvo u proces. Na drugoj strani premijer Plenković pokušava ostvariti čim više svojih ciljeva. Na kraju, kad se ulazi u “brak”, jedni i drugi će reći da je koalicijska vlada koalicijska vlada, što podrazumijeva niz kompromisa. Mislim da će naći priču koja će njihovu koaliciju učiniti prihvatljivom i biračima.”

Naglasila je da će se možda čekati europski izbori jer nijedna stranka ne želi oslabiti svoju poziciju prije njih.

“No, postoji i treći scenarij o kojem se ne govori ili piše jer ne postoje dokazi, ali ako je povijest učiteljica života, moramo se sjetiti vlade u koju je ušao Most. Plenković ih je držao u vladi dok mimo procedura i svega nije sklopio sporazum s HNS-om, koji je u Sabor ušao na SDP-ovoj listi. Takav scenarij ne bih isključila, a onda kreću izvanbračne aktivnosti”, zaključila je Ankica Mamić.

Tijek događaja pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!