Brzo je gotova, možemo je jesti toplu i hladnu, a vrlo je vjerojatno da će vas na prvi zalogaj vratiti u djetinjstvo
Cicvara je tradicionalno jelo, po nekima i nezaobilazni svjedok pastirske kuhinje, koji su pripremale naše bake.
Iako se ovo jelo nekada pripremalo na svečanim priredbama i slavljima, ono je također, upravo zbog ekonomičnih sastojaka, predstavljalo i neizbježan obrok ovčarima (pastirima) i težacima, piše Jutarnji.hr.
U najstarijim recepturama, ona se pripremala od brašna pšenice, ali i raži, ječma i zobi. U novije doba najpoznatija je ipak inačica s kukuruznim brašnom.
Cicvara bake Mire
Sastojci:
- 300 grama svježeg sira
- 500 mililitara mlijeka
- 1 žlica masla
- 200 grama kukuruznog brašna
- 2 žlice kiselog vrhnja
Priprema:
U mlako mlijeko ubacite smrvljeni svježi sir, te sve zajedno zagrijavajte na štednjaku na niskoj temperaturi. Miješajte mlijeko i sir dok se ne sjedine, zatim dodajte žlicu masla i kiselo vrhnje.
Nakon toga miješajući počnite postepeno dodavati kukuruzno brašno. Nakon što se smjesa lijepo poveže možete je odmah poslužiti toplu. Također, možete je pripremiti i za kasnije, kada ćete je jesti hladnu. Za njezinu pripremu toplu smjesu izlijte u lim za pečenje i tako ostavite dok se ne ohladi. Nakon što se tijesto ohladilo narežite ga po želji i servirajte.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!