One Take: Svake godine sve više prijavljenih filmova

Kultura 22. lis 202110:24 0 komentara
kino, kino dvorana, film
Pixabay / Ilustracija

One Take Film Festival, koji počinje u petak, svake godine bilježi sve veći broj prijavljenih filmova jer je jedinstvena forma filmova snimljenih u jednom kadru autorima umjetnički izazov, a novim trendovima zagrebački festival odgovorio je prelaskom iz bijenalnog u godišnji ritam održavanja.

Direktorica Festivala Sanja Šamanović kaže kako su izuzetno zadovoljni odazivom na natječaj, a osobito što se prijavljuju autori iz sve više zemalja. “Filmovi su iz Europe, ali i iz Koreje, Filipina, Čilea, Izraela i mogli bismo reći da nema kontinenta s kojeg nema bar poneki prijavljeni film”, rekla je u razgovoru za Hinu.

Festival traje do 24. listopada i donosi ukupno četrdesetak filmova, od čega je u konkurenciji njih 26 iz 20 zemalja. Održat će se u prostorima kina Tuškanac, Centra za likovni odgoj Grada Zagreba i online, na www.onetakefilmfestival.com.

Kao i većini kulturnih manifestacija, pandemija je već drugu godinu zaredom otežala ionako složen i opsežan posao organizacije, no prošlogodišnje iskustvo pomoglo im je da one dobre segmente primijene ove godine, pa će se festival opet održati u hibridnom obliku.

Iako je riječ o neobičnoj i zahtjevnoj formi, zanimanje za filmove u jednom kadru sve je veće. “One Take Film Festival pokrenut je kao prvi takav u svijetu, no danas postoji još nekoliko festivala koji se bave jednim kadrom pa se razmjena informacija o festivalima i filmovima širi”, rekla je Šamanović.

Kako je objasnila, sve više filmaša pronalazi svoj filmski izričaj upravo u jednom kadru, pa očigledno snimanje takvih filmova za njih predstavlja izazov i priliku da svoje redateljske ambicije iskažu kroz filmove u kojima će do izražaja doći njihova maštovitost i snalažljivost, a sve u formi što kvalitetnijeg filmskog uratka.

Podsjetila je da je do 2020. Festival išao kao bijenalna manifestacija, ali već niz godina broj prijava pokazuje da materijala za godišnje izdanje ima i više nego dovoljno, a i prošlogodišnji rezultati gledanosti preko platforme pokazuju da je interes publike za ovom formom sve veći.

“Osim toga, većina je autorica i autora koji su izabrani u selekciju željela da se njihovi filmovi prikažu i online bez prostornog ograničenja za Hrvatsku. I to pokazuje da autori stvaraju i u ovim specifičnim uvjetima, da umjetnost ne žele lokalizirati, da ju žele dijeliti i, više od svega, da autori prepoznaju i podržavaju naše napore da umjetnost jednog kadra podijelimo i učinimo dostupnom svima”, ocijenila je Šamanović.

Zato su odlučili omogućiti gledanje filmova i publici u Zagrebu, ali i u cijelom svijetu jednostavnom prijavom putem email adrese.

Uhodani programi i dva nova

Osim konkurencije, filmovi se prikazuju u uhodanim programima “Almost One” s filmovima koji zbog strogih festivalskih propozicija nisu uvršteni u konkurenciju.

U sklopu programa “One Take In Space” pod nazivom Filmska estetizacija prizora iz života u Centru za likovni odgoj grada Zagreba prikazuju se filmovi koji progovaraju o potrazi za sadašnjošću umijeća življenja, bez vizije raja ili utopije

Festival od ove godine ima i dva nova programa – u programu “One Take In India” s tri kratka i jednim dugometražnim filmom predstavlja se Indijska kinematografiju jednog kadra, dok “One Take (In)Equality” donosi sedam filmova koji, svaki na svoj način, progovaraju o problemu (ne)jednakosti.

“Svake godine se iz pristiglih filmova isprofiliraju i neki novi programi tematski vezani za aktualna događanju u društvu. Tako je nastao i One Take In(Equality) unutar kojeg se svaki od sedam filmova referira na nejednakosti u društvu, bilo da se radi o socioekonomskoj ili rodnoj nejednakosti”, rekla je Šamanović.

Drugi program rezultat je već niz godina izuzetno bogate indijske kinematografije jednog kadra. “U programu su četiri filma, tri kratka i jedan dugometražni, ‘Lisica’ Hemwanta Tiwara, dobitnik je mnogobrojnih nagrada i jedan od prvih crnobijelih filmova snimljenih u jednom kadru”, najavila je.

Program In(Equality) vjerojatno će ostati kao stalni program i u idućim izdanjima, dok će drugi novi program u idućim izdanjima imati fokus na nekoj drugoj zemlji.

Šamanović je izdvojila i program “Last Take”, s filmom “Nomofobija” bosansko-hercegovačkog redatelja Ade Hasanovića, koji je nastao prema istinitom događaju o majci i kćerki u potpunosti opsjednutoj mobitelom, a koji će u nedjelju nakon dodjele nagrada i projekcije pobjedničkih filmova zatvoriti festival.

Iako hrvatski autori ni ove godine nisu previše zastupljeni,  za razliku od prijašnjih godina, povećao se broj njihovih prijava. U programu (In)Equality prikazat će se dokumentarni film redateljice Lare Lalić “Čekanje”, koji prati dvojicu ljudi zanesenih pjesmom na riječkom trgu.

Nagrada Vedran Šamanović

Sukladno s formom jednog kadra festival dodjeljuje  jednu nagradu – Grand Prix One Take Film Festivala najboljem filmu u glavnom programu konkurencije, o kojem će ove godine odlučivati prošlogodišnja pobjednica Lendita Zequiraj, producentica Irena Marković i redatelj i voditelj mnogih multimedijalnih projekata David Lušičić.

Šamanović je najavila da će se u okviru Festivala dodijeliti i Nagrada Vedran Šamanović, u čast prerano preminulog hrvatskog snimatelja i redatelja, kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je te godine, u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Nagradu su pokrenuli Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih kritičara i Hrvatski filmski savez.

“S početkom pandemije i pomicanjem većine filmskih festivala u neke nove termine usklađivanje izbora filma za nagradu nije bilo moguće sa dotadašnjom lokacijom dodjele nagrade na Pula film festivalu, pa smo s obzirom na to da je Vedran Šamanović idejni začetnik One Take Film Festivala odlučili nagradu prošle i ove godine dodijeliti na završnoj večeri festivala”, rekla je Šamanović.

Žiri iz cjelokupne ponude hrvatske kinematografije u proteklih dvanaest mjeseci nagrađuje filmaša koji je najbliži istraživačkom i svestranom profilu umjetnika čije ime nagrada nosi.

Ovogodišnju nagradu ocjenjivački sud  – redateljica i producentica Dana Budisavljević, te filmske kritičarke Jelena Pašić i Diana Nenadić dodijelit će na dodjeli 24. listopada u kinu Tuškanac redateljici Mateji Zidarić, za eksperimentalni film “Plejade”.

One Take Film Festival od 2003. promiče kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!