Smrznuto meso od velike je pomoći u svakodnevnom kuhanju jer znamo da možemo brzo prirpremiti jelo, bez gubitka vremena u kupovini, ali važno je da ga pravilno odmrznete
Kada imate dovoljno vremena, meso je najlakše odmrznuti u hladnjaku, a to je ujedno i najsigurnija metoda. Potrebno ga je izvaditi iz vrećice ili ambalaže i staviti na tanjur kako sokovi ne bi kapali po ostalim namirnicama i širili bakterije. No, kada ste u žurbi, stručnjaci preporučaju dva načina odmrzavanja – hladnom vodom ili još bolje, u mikrovalnoj pećnici, piše Tportal.
Hladna voda
Meso stavite u vrećicu pa u posudu i pustite da voda teče oko pola sata, ovisno o veličini komada. Kao i kod otapanja u hladnjaku, gdje je također hladno, nema puno šanse da se stvore bakterije dok po mesu teče hladna voda. Jedina je razlika što će se meso pod tekućom hladnom vodom prije otopiti nego u hladnjaku. Oko pola kilograma mesa pod vodom će se potpuno otopiti za sat vremena. No, ovaj način nije baš tako idealan. Potrošit ćete puno vode, a ona je dragocjena. Osim toga, ako vrećica u kojoj je meso nije čvrsto zatvorena, površina će biti mljackava, a i također se mogu stvoriti bakterije.
Mikrovalna pećnica
Iako je ovo najbrži način odleđivanja mesa, ako ne poznajete pećnicu i ne procijenite koliko je potrebno za jedan komad, rubovi će se skuhati, a moguće je da sredina i dalje bude smrznuta.
Na žalost, niti otapanje hladnom vodom mikrovalna pećnica nisu najpouzdaniji, ali ako s vremenom točno proučite koliko je mikrovalnoj potrebno da meso bude propisno otopljeno, ona je nabolji izbor kada ste u žurbi. Uvijek meso stavite na tanjur i izvadite iz pakiranja prije odmrzavanja jer i tu vrijede osnovna pravila korištenja mikrovalne pećnice, a čim ga odmrznete, započnite s kuhanjem.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.