Jeste li probali sarajevsko pivo 'Sestra'?

Lifestyle 27. tra 201617:06 > 17:17
N1

Pjenušavi osvježavajući napitak, poznatiji kao pivo, ima dugogodišnju povijest. Arheolozi tvrde da su Babilnoci proizvodili pivo 7000 godina prije naše ere.

Proizvodnja piva najprije se odvijala iz šećera uz dodatak trava. Primjena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu suvremene tehnologije piva.

Danas se smatra i prehrambenim proizvodom. Tamno ili svijetlo, uz dodatak okusa ili ječma, moguće ga je praviti i u kućnoj varijanti.

Leila Šeper i Aleksandar Vukosav proizvode domaće pivo. Kako kažu, osnovni koraci u proizvodnji su odabir recepta i sirovina, a vrstu piva određuju stilovi proizvodnje, pa osim ječma, hmelja, kvasca i vode kao osnovnih sastojaka piva, moguće je dodavati i arome poput voćnih.

Kad imate sve sastojke koji su vam potrebni, potrebno vam je i strpljenje, jer ovakva proizvodnja je proces koji traje. Za izradu “Sestra piva” potrebna su 42 dana, kažu. 

Proizvodnja je počela s 20 litara, danas već iznosi 36 litara. Sa svojim domaćim pivom sudjelovali su na 1. Festivalu piva u Sarajevu, gdje su predstavili svoj proizvod zajedno s brojnim drugim proizvođačima iz BiH, a naglasak je bio na promicanju kulture ispijanja različitih vrsta piva.

Kako kažu, ovo pivo moguće je pronaći po kućama, druženjima i festivalima.

Punk, žene i pivo zaštitni je znak ovog bosanskohercegovačkog piva imena “Sestra”, a za sve pivopije potražite na društvenoj mreži “Sestra pivo” i uživajte.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.