Probavni sustav sastoji se od nekoliko različitih cjelina u okviru kojih se odvijaju različiti procesi, a svaki od njih podjednako je važan kako bi cjeloviti probavni sustav djelovao pravilno.
“Ako samo u jednom dijelu procesa postoje neki problemi, velika je vjerojatnost da probava u cjelini neće funkcionirati dobro. Pritom je važno imati na umu da i sami bitno utječemo na zdravlje dijelova probave te da lošim prehrambenim navikama možemo dovesti do niza problema”, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Kad ne jedete cijeli dan i navečer navalite na sve što ste pronašli u hladnjaku, probavni sustav može imati problema s obradom velike količine hrane odjedanput jer želudac ne stigne proizvesti dovoljno kiseline i enzima za njezinu probavu. Tako se hrana dulje zadržava u probavnom sustavu te može doći do truljenja i stvaranja plinova koji mogu biti uzrok nadutosti i grčeva – napominje nutricionistica.
Važno je ne preskakati obroke i svaki obrok planirati tako da sjednete za stol i posvetite se samo jelu. Pokušajte usvojiti naviku brojanja zalogaja i žvakanja tako da svaki zalogaj prožvačete najmanje 30-ak puta.
Manjak vlakana u prehrani doprinosi duljem boravku stolice u crijevima i pritisku na zidove crijeva, a to može izazvati divertikulozu crijeva. To podrazumijeva stvaranje “džepića” na stijenkama crijeva u kojima se zaustavlja neprobavljena hrana, a to dovodi do poremećaja ravnoteže bakterija i može izazvati nadutost, dok u rijetkim slučajevima može dovesti i do ozbiljne upale i infekcije.
Naime, vlakna pomažu kod zatvora ili proljeva, djeluju preventivno na pojavu hemoroida, smanjuju opasnost od razvoja karcinoma debelog crijeva (jer razrjieđuju, vezuju i brže odstranjuju potencijalne kancerogene tvari iz crijeva), zatim utječu na normalizaciju razine glukoze u krvi, snižavaju razinu kolesterola te pozitivno utječu na kardiovaskularno zdravlje i pojačavaju metabolizam energije.
Ne prejedanju
Prejedanje je vrlo štetno za probavni sustav, pogotovo ako je dio redovite navike, jer tako opterećujemo želudac koji ne može proizvesti dovoljnu količinu probavnih sokova i enzima za toliku količinu hrane.
Stres razara probavni sustav
Ako smo tjeskobni, pod stresom ili u depresiji, niža je razina serotonina, hormona koji pomaže regulirati i stimulirati probavni proces. Zato bismo se prije jela trebali opustiti te jesti u ugodnoj i pozitivnoj atmosferi.
Kad smo loše volje ili pod pritiskom rokova, često posežemo za namirnicama koje inače ne bismo jeli ili barem ne u tolikim količinama – čipsom, smokijem, keksima, čokoladom i bombonima. Ne prepuštajte izbor grickalica u takvim situacijama slučaju – uvijek imajte spremnu teglicu s miješanim suhim voćem i orašastim plodovima.
Ne jedite nakon 19 sati i idite na vrijeme u krevet kako bi probavni sustav imao vremena za usporavanje.
Za zdravu probavu dovoljno je i pola sata ili 20-ak minuta brzog hoda dnevno, a to možete odraditi na putu do posla. No imajte na umu da je nedostatak kretanja jedan od glavnih uzroka zatvora, pišu 24sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.