Nik Orsi, jedan od najpoznatijih barista u Hrvatskoj, govori o tome je li kavu zaista najbolje držati u zamrzivaču kako tvrdi nedavno istraživanje.
Kavu, preciznije zrnca kave, najbolje je držati u zamrzivaču jer će na taj način maksimalno zadržati bogatstvo okusa, tvrdi studija objavljena u listu Scientific Reports.
To jekomentirao Nik Orosi, jedan od najpoznatijih barista u Hrvatskoj.
“Zamrzavanje kave vrijedi jedino kod natjecanja u pripremanju kave i tim trikom natjecatelji se redovito služi. No, u svakodnevnom životu ovaj način držanja kave je potpuno nepraktičan. Prvenstveno zbog toga jer kavi treba dugo vremena da se odmrzne i zbog toga jer se kava zamrzava u posudama s dušikom, kao što se radi na natjecanjima, koje koštaju po nekoliko tisuća kuna, a bacaju se nakon 15 minuta upotrebe”, objašnjava za portal zadovoljna.hr Nik Orosi, višestruki prvak Hrvatske u pripremanju kave.
Savjetuje svakom kućanstvu što je važno kod pripreme ovog omiljenog napitka:
1. Želite li i kod kuće imati kavu s najboljim okusom, preporučuje kupovati svježu kavu koja se može nabaviti i u malim pržionicama.
2. Kavu meljite netom prije konzumacije i to količinu koju ćete popiti.
A gdje je kava ubrana?
Uz ovu jednu neistinu i dvije istine istine o kavi, Orosi je dodao i kako bi na pakiranjima trebalo biti precizno istaknuto kada i gdje je kava ubrana.
Otkrijte i čestu grešku s kojom kavi kvarimo okus.
“Kao što na vinima piše godina i mjesto berbe, ti podaci trebali bi biti istaknuti i na kavi, a ne samo do kada joj je rok trajanja. Na nekim pakiranjima piše da je kava iz Etiopije, ali to nije dovoljno precizna informacija jer je Etiopija velika kao pola Europe”, ističe Nik Orosi.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
.