Konzumiranje mesa doprinosi debljini jednako kao i šećer, pokazalo je novo istraživanje.
Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Adelaideu, masti i ugljikohidrati pružaju dovoljno energije koja može zadovoljiti naše potrebe, a probavljaju se brže od proteina, što znači da se energija pohranjena u mesu koristi kasnije, a ako ima viška, pretvara se u masnoću u tijelu.
To znači da povećana dostupnost mesa može značiti doprinos globalnoj veličini struka.
Wenpeng Yu sa Sveučilišta Adelaide je ispitao globalnu dostupnost šećera i mesa kao i utjecaj koji je imao na stope pretilosti u 170 zemalja. Pronašao je između njih snažnu korelaciju.
“Postoji dogma da su masti i ugljikohidrati, posebno masti, glavni faktori koji doprinose debljanju“, kazao je.
Meso odgovorno za probleme u težini
“Bilo da nam se to sviđa ili ne, masti i ugljikohidrati u modernoj prehrani osiguravaju dovoljno energije da zadovolje naše dnevne potrebe jer protein iz mesa se probavlja kasnije od masti i ugljikohidrata. To čini energiju koju primamo od proteina viškom, koji se potom pretvara i pohranjuje kao masnoća u ljudskom tijelu”, naveo je Yu te istakao da je protein u mesu odgovoran za probleme u težini.
“Naši rezultati će vjerojatno biti kontroverzni jer upućuju na to da meso doprinosi učestalosti pretilosti u svijetu u istoj mjeri kao i šećer”, kazao je profesor Maciej Henneberg, voditelj biološke antropologije Sveučilišta Adelaide.
“Dok vjerujemo da je važno da javnost treba biti oprezna s prevelikom konzumacijom šećera i nekih masti u svojoj prehrani, na temelju naših saznanja vjerujemo da proteini iz mesa u ljudskoj prehrani također čine značajan doprinos pretilosti”, istakao je Henneberg.
Yu je predstavio rezultate svog rada na 18. Međunarodnoj konferenciji o prehrani i prehrambenih znanostima u Zürichu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.