Velike razlike u govoru tijela širom svijeta

Lifestyle 25. lis 201718:44 > 18:48
Pixabay

Tijelo govori puno, ali oni što govori različito se tumači diljem svijeta. Izrazi lica, geste, maniri i stupanj pod kojim gledamo osobu s kojom razgovaramo različito se tumače. Ponegdje i dijametralno suprotno. Zato - oprez.

Primjerice, ruke, koje se u nordijskim kulturama prilikom govora malo koriste, u Italiji, Španjolskoj i Južnoj Americi su neizostavni dio svakog razgovora, piše Independent.

Kulturne razlike kada je govor tijela u pitanju su široke i brojne, a mi ćemo ovdje opisati samo neke najznačajnije razlike.

Kimanje glavom

Kimanje glavom gore-dolje u našoj kulturi označava slaganje, potvrđivanje, dok Bugari istim činom negiraju, odnosno govore “ne”.

Gledanje u oči

Gledanje nekoga ravno u oči dok s njim razgovaramo se očekuje u, primjerice, Španjolskoj, Grčkoj i arapskim zemljama, dok je Fincima i Japancima neugodno kada ih se gleda u oči i to izbjegavaju, osim na samom početku razgovora.

Dodirivanje uha

Portugalci će povući svoju ušnu resicu kada im se sviđa hrana koju jedu, dok u Italiji ista gesta ima seksualne konotacije, a u Španjolskoj znači da netko neće platiti svoje piće.

Puhanje nosa

Snažno puhanje nosa u maramicu karakteristično je za zapadnu kulturu, a u Japanu se smatra izrazito nepristojnim.

Poljubac

Na zapadu se ljudi često poljube kada se sretnu ili rastaju, no u mnogim azijskim kulturama se to smatra preintimnim činom.

Ruke kao sredstvo komunikacije

Mnoge kulture slobodno koriste svoje ruke. Talijani i Amerikanci često mašu i gestikuliraju rukama dok govore, dok će ljudima sa sjevera Europe to biti predramatično i teško će to tolerirati. U Japanu se gestikulacija koja uključuje širom raširene ruke smatra nepristojnom.

Amerikanci koriste ruke kako bi mahnuli prilikom rastanaka, a ta se ista gesta u nekim dijelovima Europe i Latinske Amerike može protumačiti kao “ne”. Talijanski pozdrav prilikom rastanka u Americi, ali i kod nas, bi se mogao protumačiti kao “dođi ovdje” jer savinuti kažiprst pomičemo prema sebi.

Palac gore

U Maleziji je tabu pokazati srednjim prstom, ali možete s ispruženim palcem. Palac prema gore se koristi posvuda i znači gotovo isto, osim u nekim islamskim zemljama, na Sardiniji i u Grčkoj gdje može biti protumačen kao negativan seksualni signal.

Prekrižene noge

Prekrižene noge dok sjedimo su uobičajene u Sjevernoj Americi i u nekim europskim zemljama, ali pokazivanje potplata cipele može biti protumačeno kao nepristojno u Aziji ili na Bliskom Istoku.

Pixabay

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.