Maslinovo ulje se tisućama godina koristi i u ishrani, kao i u njezi. Iako se smatra jednim od najdragocjenijih proizvoda istina je da postoje i određena pravila korištenja.
U sljedećim situacijama bi trebalo razmisliti o nekom drugom ulju.
U slučaju da ne znate pravo porijeklo ulja
Prije nego što se bacite na pripremu hrane ili proizvoda za njegu kože s maslinovim uljem, pobrinite se da znate da u bočici imate pravu stvar. Prema nekim istraživanjima, čak 80 posto talijanskih maslinovih ulja koje možemo pronaći u trgovinama zapravo su neki vid “prevare”, prenosi B92.
Za prženje
Neki nutricionisti tvrde kako maslinovo ulje, vrlo pogodno za naše srce, zapravo postaje štetno za srce kada je izloženo temperaturama višim od njegove točke dimljenja.
Međutim, u tim situacijama maslinovo ulje ipak neće ispuštati štetne toksine, ali će se (poput svih ostalih ulja) njegova struktura početi raspadati.
Na roštilju
Postoji puno recepata u kojima se savjetuje mariniranje mesa i povrća u maslinovom ulju i začinima pre nego što meso bacite na roštilj. Iako vam ova metoda zapravo ne može naštetiti, neće vam puno ni pomoći – maslinovo ulje jednostavno će izgorjeti.
Kao njega za kožu sklonu aknama
Mnogi ljudi koriste maslinovo ulje kao regenerator za kosu, ulje za masažu i neizbježan sastojak u pripremi svojih sapuna, losiona i ostalih proizvoda za njegu kože. Iako nema sumnje u učinkovitost maslinovog ulja u takvim situacijama, nažalost ono može napraviti priličan “nered” na koži koja je inače sklona aknama. Razlog je činjenica da maslinovo ulje zatvara pore, stoga ono ipak nije univerzalni “lijek za sve”.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.