Ako se hranite zdravo, vjerojatno ste barem jednom pomislili kako možete jesti "fast food" hranu pet dana zaredom, a da tijelo ipak ne "trpi" previše? Prevarili ste se.
Prema novoj studiji iz Virginia Tech, samo pet dana konzumiranja masne hrane može promijeniti način na koji tijelo obrađuje hranjive tvari.
Istraživači su u istraživanje uključili 12 mlađih muškaraca koji su se tijekom istraživanja hranili masnim kobasicama, hamburgerima, keksima, sirevima… Iako se za to vrijeme nisu udebljali, sposobnost mišića da obradi glukozu bila je prekinuta.
Većina energije potrebne tijelu koristi se za održavanje tjelesne temperature (bazalni metabolizam), za što su primarni izvori energije ugljikohidrati (glukoza) i masti. Mišići “razbijaju” glukozu i pretvaraju je u energiju.
Promjena u tim procesima razgradnje glukoze povećava rizik od nastanka zdravstvenih problema i obolijevanja od dijabetesa, piše Večernji list.