Kako kava stiže do našeg stola?

Freeimages.com

Svakog dana širom svijeta popije se 1,6 milijardi šalica kave, a u svaku od njih se "slijeva" trud oko 60 milijuna ljudi uključenih u proces uzgajanja, obrade i pripreme ove biljke koja stiže s plantaža u Latinskoj Americi.

Za pripremu savršene instant kave potrebna vam je nepuna minuta, podsjetili su iz kompanije Nestle, objašnjavajući faze koje su prethodile trenutku kada se šalica kave nađe na našem stolu.

Biljka kave izuzetno je osjetljiva na vremenske prilike, a da bismo ugledali prve plodove potrebno je oko četiri godine. Kada plod sazri, uglavnom se bere ručno, jer se tako odmah razdvoje zrela od nezrelih zrna kave.

Sljedeća faza je odvajanje ploda od ljuske i to isušivanjem zrna kave na suncu ili posebnim tehnikama pranja. Suha zrna kave su obično zelenkaste boje, pa je ova faza dobila ime “zelena kava”.

Kombiniranjem različitih zrna može se dobiti više vrsta kave, a od momenta kada se napravi savršena mješavina, počinje najvažniji korak u pravljenju kave – prženje.

Način na koji se zrna kombiniraju i prže utječe na vrstu, ukus i miris kave. Kava sadrži oko 800 različitih sastojaka arome, što je čini jednim od najaromatičnijih prehrambenih proizvoda.

Zrna kave dobijaju svoju izvrsnu aromu tek nakon prženja. Dužina prženja direktno određuje jačinu – blago prženje za blagi okus, srednje za bogat, a jako prženje za izraženiji ukus i aromu. Nakon prženja, slijedi mljevenje, čime se završava proces pravljenja “domaće kave”.