U perilicu suđa pribor za jelo stavlja se okrenut prema dolje

Lifestyle 01. stu 201914:09 > 14:12
Pixabay

Treba li pribor za jelo biti okrenut prema gore ili prema dolje u perilici posuđa kako bi se pravilno oprao, otkrila je recenzentica Choice proizvoda, Ashley Iredale. Noževi i vilice, smatra, uvijek trebaju biti usmjereni prema dolje, unutar košarice za pribor. Za to je navela tri razloga:

1. Sigurnije je

Kad stavljate suđe unutra ili ga vadite van, Ashley kaže kako bi to trebala biti sigurna radnja. Oštrice tako trebaju biti usmjerene prema dolje i dalje od ruku koje možete ozlijediti. Posljednje što želite je da se porežete, a onda vam se još i krv razlije po opranom posuđu. Ashley tvrdi da vilice mogu biti jednako opasne kao i noževi, iako morate biti “posebno agresivni” da biste se njima ozlijedili. Kako biste pomogli procesu pranja, ona savjetuje da pomiješate vilice, žlice i noževe kako bi voda bolje cirkulirala. Nikad ih ne biste trebali slagati odnosno grupirati po vrsti.

2. Manje bakterija i mrlja

Drugi razlog je – higijenski. Kad vadite beštek, izbjegavajte dodirivati ​​njegove dijelove koje stavljate u usta. “Vaši prsti su prekriveni bakterijama tako da trebate smanjiti dodir s bilo kojom površinom koja će doći u kontakt s vašom hranom, ako možete”, kaže Ashley i dodaje da držanje za ručke pomaže da izbjegnete mrlje na sjajnim noževima.  Kada je riječ o kuharskim noževima, trebali biste izbjegavati stavljati ih u perilicu posuđa jer čelik s visokim udjelom ugljika može korodirati. Isto vrijedi i za drvene kuhače i daske za sjeckanje koje treba oprati blagim deterdžentom, jer bi onaj iz perilice mogao “pojesti” drvo, a toplina i vlaga uzrokovati napuhavanje i raskol.

3. Brže ćete sve izvaditi van

Ako želite suđe što prije izvaditi zapravo je bolje da su ručke bešteka – prema gore. Posuđe možete lakše uhvatiti i napuniti ladice u kojima inače stoji. “Nije to velika stvar – tako štedite sekunde, ali smisao perilice suđa i jest uštedjeti vrijeme i trud u kuhinji, tako da se svaka sitnica broji”, kaže.

1. Pomiješajte vilice, noževe i žlice kako bi deterdžent i voda bolje cirkulirali.
2. Nemojte nikad stavljati kuharske noževe i drvene žlice u perilicu posuđa jer se će ih deterdžent nagristi ili spigati.
3. Veće posuđe stavite u gornju policu.
4. Lonci moraju biti okrenuti prema dolje kako se unutra ne bi skupljala voda, pišu 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.