Svaki Talijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osjećate. Ali, važ li to i za špagete od kanabisa?
Talijanski proizvođači, sudionici sajma hrane koji se ove nedelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i kruh od konoplje, neće omamiti onog ko ih bude jeo, već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.
“Ovdje je riječ o pravoj organskoj hrani”, tvrdi Marcio Fjore, 30-godišnji poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplje.
“Konoplja ne zahtjeva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umjerenu količinu vode”, objašnjava on.
Konoplja se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim svojstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe. Sjemenke konoplje su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, s visokom koncentracijom omega masnih kiselina.