Smanjili ste ili izbacili iz prehrane gluten, za kojeg dio stručnjaka kaže da izaziva autoimune i druge bolesti, ali se ne želite odreći kruha. Evo recepta za potpuno zdravi kruh nutricionistice Anite Šupe.
Sastojci:
– 4 cijela jaja i 1 bjelanjak
– zrnati sir 200 g
– velika žlica masti
– 3-4 žlice zlatnog lana (50-60 grama)
– 3-4 žlice sezamovih sjemenki (50-60 grama)
– 1-2 žlice zobenih posija (mekinja)
– 3-4 žlice ribanog kokosa (ono što smo nekad zvali kokosovo brašno – za kolače)
– 1-2 žlice pravog kokosova brašna
– 1 žličica sode bikarbone
– 2 žličice jabučnog octa
– 3-4 prstohvata soli
– 1 žlica meda
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U mlinu sameljite lanene i sezamove sjemenke i zobene posije (sve skupa).
Izmiksajte jaja pa dodavajte sve po redu ostale sastojke.
Zadnje dodavajte pravo kokosovo brašno do željene gustoće. Pravo kokosovo brašno ima veliku moć upijanja tekućine, zato ga uvijek stavljam zadnjeg jer upravo s njim prilagodim gustoću smjese.
Mokrim dlanovima oblikujte dvije štruce na plehu obloženom papirom za pečenje i stavite da se peče.
Kad se digne i zamiriše, smanjite temperaturu na 170 i pecite do kraja, ukupno nekih 15 – 20 minuta, probajte čačkalicom kad je kruh gotov, piše Slobodna Dalmacija.