Business Insider je nabrojao najbolja jela, odnosno hranu koju morate kušati u svakoj američkoj saveznoj zemlji. Radi se obično o hrani koja je gurmanski zaštitni znak neke zemlje ili grada, a mi vam donosimo deset najboljih (za koje se ne bismo žalili da se nađu i na hrvatskim jelovnicima).
Arkansas
Za početak, nešto “lagano”. Arkansas je prepoznatljiv po umacima od sira, obično za čips. Ovo je jako jednostavno jelo, no jedno je od najprepoznatljivijih kulturnih obilježja hrane u Arkansasu, koji je čak i domaćin svjetskog natjecanja u najboljim umacima od sira. Imaju čak i stazu umaka od sira.
Kalifornija
Iako vjerojatno nije izumljen u Kaliforniji, oni se ipak ponose svojim ribljim tacom, i tvrde da je on najbolje meskičko jelo pripremljeno izvan Meksika.
Connecticut
Pizza je jedno od najpoznatijih jela na svijetu, a danas je možete pronaći u tisućama vrsta – od različitog “punjenja”, do načina na koji se peče, priprema ili radi tijesto… Connecticut se pak hvali svojom “apizzom”, a ova pizza iz New Havena dobiva odlične kritike.
Florida
Konačno malo deserta, i to kakvog – fina torta od limuna, koju su navodno izumili ribari! Legenda kaže da su je pripremali jer su na dugim putovanjima obično imali sastojke za ovu slasticu, poput mlijeka, limuna i jaja. Isto tako, nisu imali pećnice, pa su izumili svoju tortu od limuna, koja je danas na popisu stvari koje ‘morate probati’ ako idete u Kaliforniju.
Georgia
Pita od breskve razlog je što se Georgiu još naziva “Zemljom breskve” (može se iščitati). Poznati su po ovom sočnom, slatkom specijalitetu, a i vizualno podsjeća na one “klasične američke pite” kakve smo naviknuli vidjeti u filmovima. Evo i jedan od brojnih recepata s interneta.
Idaho
Ovo jelo rado bi vidjeli i na svom stolu, a radi se jednostavno o juhi od krumpira. Idaho ponekad nazivaju “zemljom krumpira”, a specijalitet im je krem juha od krumpira koja se poslužuje s lagano proprženom slaninom na vrhu.
Indiana
Indiana se može pohvaliti pravom “božićnom” pitom, jer je jedan od sastojaka ovog kolača cimet. Osim toga potrebni su šećer, vrhnje za kuhanje i vanilija – i imate službenu pitu Indiane. Postoji i staza posvećena ovom kolaču koji se zove “Hozier Pie”, koja privlači ‘domaće’ i turiste.
Iowa
Kad pričamo o njemačkom “schnitzelu”, stiže američka konkurencija. Radi se o sendvičima koje se pravi s pohanim svinjskim odreskom, a poslužuje se s kruhom, lukom i obično krumpirićima.
Michigan
Ovo bi za sve vjerne ‘mesojede’ bilo pravo iskustvo, jer se radi o hot dogu koji je, osim što se u krugu nalazi pržena hrenovka, dodatno punjen ljutkastim umakom od mesa, i narezanim lukom. Kakva uživancija!
Teksas
Ovdje se slobodno mogu prozvati kraljevima roštiljanja, jer im je meso s roštilja gotovo “nacionalni simbol”. No, oni se oko toga i potrude, pa i po nekoliko sati lagano peku ili dime svinjske odreske i kobasice, kako bi gosti u restoranima dobili najbolji mogući okus. Ako počnemo nabrajati i sve dodatke oko kojih su se ‘specijalizirali’, poput umaka i salata, zaista ćemo previše ogladniti.