Katolički blagdan Božić je posebno vrijeme, kako za katolike, tako i za ljude druge vjeroispovijesti koji odlaze na druženja kod svojih prijatelja, a usput probaju i neka od božićnih specijaliteta.
Donosimo vam listu jela koja se pripremaju za Božić širom svijeta.
Brazilci jedu puretinu za Božić, ali ne na tradicionalni američki način. Oni uz puretinu serviraju rižu, brazilske orahe i raznovrsno voće.
Nijemci često serviraju voćnu tortu Stollen uz kuhano vino koje se zove Gluehwein. Stollen se pravi tako da prije pečenja napravi malu izbočinu koja simbolizira devinu grbu koja je nosila mudrace kako bi vidjeli Isusa.
Mnogi Bugari poste prije Božića, tako da na Božić navale na punjeno povrće, supe i kolače.
U Fidžiju mještani ručaju ribu zamotanu u list od banane, punjenu piletinu i svinjetinu i sve to pomiješeno i napravljeno u “Lovo”-u, odnosno zemljanoj pećnici.
“Figgy puding” je poznat u Velikoj Britaniji i pravi se od smokve, no za Božić oni puding preliju rakijom i zapale ga.
Italijani slave Božić tako što pripreme jelo nazvano “Gozba sedam riba” koja sadrži mnogo različite morske hrane, poput lignji, bakalara, inćuna i školjki.
U Kostariki mještani obično jedu tamales od svinjetine, a recepti se prenose generacijama.
Ako volite sirovo i trulo meso, trebali biste posjetiti Greenland za Božić. Tamo, mještani jedu sirovo meso kita i kitovu mast poznatu pod nazivom Mattak, ali i Kiviak – nekuhano meso ptice njorke koja se nakon toga stavlja u trup tuljana koja bude pokopana mjesecima dok se ne razgradi.