Dijeta može biti puno više od manjeg unosa hrane i kretanja, smatraju stručnjaci. Tekst objavljen u magazinu The American Journal of Clinical Nutrition predlaže kako pretilost i zdravstveni problemi koji slijede nisu samo stvar unosa kalorija nego i načina na koji hormoni tijelu nalažu da pohranjuje masnoće.
Znanstvenici s brojnih instituta smatraju kako su savjeti nutricionista o tome kako ljudi nakupljaju i gube kilograme krivo shvaćeni, te ističu kako su hormoni, poput inzulina, jednako važni. Isto tako se neki stručnjaci s ovim ne slažu te kažu kako je potrebno još dokazati teoriju o inzulinu.
Što uzrokuje porast pretilosti?
Trenutne se zdravstvene preporuke odnose na model balansiranog unosa energije, a ustvari se radi o ideji da nakupljanje ili gubitak kilograma ovisi o tome koliko energije unosite u obliku kalorija u hrani. Ako pojedete više nego što potrošite u danu, tada ćete nakupiti višak kilograma, prema ovoj teoriji. Kako biste izgubili kilograme potrebno je dakle vježbati više, jesti manje ili raditi i jedno i drugo.
Alternativni pristup znanstvenika je “ugljikohidratno-inzulinski” model pretilosti, koji smatra kako su hormoni odgovorni i za to kako se masnoće pohranjuju i kako se one tope. Na primjer, prehrana bogata ugljikohidratima, posebno onim procesuiranim, naravno vodi do skakanja šećera u krvi i tako tjera tijelo da proizvodi inzulin. Kroz vrijeme, inzulin može učiniti tijelo manje osjetljivo na hormon, i tako ga tjera da proizvodi još kako bi šećer u krvi bio stabilan.
Teorija dakle smatra da visoke razine inzulina tjeraju tijelo da taloži salo, čak i bez viška kalorija, a također će ometati signale gladi, i tako se stvara opaki ciklus. Model kojeg spominjemo nije ništa novo, i stalno ponavlja koliko je dobra keto dijeta ali i mali unos ugljikohidrata. Pedijatar, dr. Robert Lustig, je također pozvao na oprez kada se govori i o kalorijama i ostalim faktorima kada je u pitanju nakupljanje kilograma.
Kalorije se i dalje povezuju s tjelesnom tježinom
Dok inzulin igra veliku ulogu kod pohranjivanja masnoća, manjak istraživanja je ipak problem kada govorimo o unosu kalorija. Primarni objekt teorije je da je manje ugljikohidrata povezano s kvalitetnim gubitkom kilograma, što nije točno, koliko pokazuju studije. Drugi dokazi upućuju na to da procesuirana hrana i rafinirani ugljikohidrati mogu doprinijeti pretilosti, a inzulin nije jedino objašnjenje.
Faktori poput omjera ugljikohidrata i ostalih makronutrijenata, poput masti i proteina, te okolina igraju veliku ulogu u tome kako ljudi jedu i kako gube kilograme. Kako bi se teorija dokazala znanstvenici će trebati raditi istraživanja, a do tad stručnjaci savjetuju da kalorije jesu dobar faktor pomoću kojeg možete malo bolje razumjeti svoju prehranu i zdravlje.
Kako si olakšati?
Najbolje bi bilo ne kupovati gotova jela već se poslužiti neprerađivanim namirnicama, piše Ordinacija.hr. Na primjer, umjesto da kupujete zapakirano mljeveno meso, kupite cijeli komad i zamolite mesara da vam ga usitni. Tako točno znate što, kako i koliko jedete. Isto vrijedi i za pahuljice. Ako ste se već odlučili upustiti u avanturu brojanja kalorija kupite sirovu zob umjesto gotove kaše i sami vagnite svoje dodatke. To znači znatno manji unos šećera već u startu. Još jedan zgodan trik – manji tanjur = manja porcija.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!