Gastroenterolozi savjetuju: Večerajte ovo češće za bolje zdravlje crijeva

Lifestyle 03. sij 202421:41 0 komentara
Pixabay

Mnogo stvari može utjecati na zdravlje crijeva, ali ipak je najvažnije ono što stavljate na svoj tanjur. Za mnoge od nas, večera je najvažniji obrok dana, a iako postoje mnogi recepti koji potiču zdravlje crijeva, zdjela s tempehom na sloju žitarica i povrća ipak je jedan od najboljih izbora. Evo zašto.

Za zdravo funkcioniranje crijeva, dr. Andrawes je za livestrong predložio konzumaciju raznovrsne hrane koja blagotvorno djeluje na crijeva, ističući jednostavno jelo s tempehom, integralnim žitaricama i povrćem kao najbolji recept.

Zašto je ovo savršen recept za poboljšanje vaše probave?

1. Bogat je povrćem koje obiluje antioksidansima

Povrće predstavlja izvrstan izvor antioksidansa. Oni igraju ključnu ulogu u stabilizaciji slobodnih radikala, koji ukoliko nisu uravnoteženi, mogu doprinijeti razvoju bolesti.

Sortirajte tanjur tako da vam je polovica ispunjena povrćem, a četvrtina integralnim žitaricama.

Nije važno koje žitarice koristite, ali Dr. Andrawes savjetuje ječam, kvionju ili smeđu rižu.

2. Bogat je dijetalnim vlaknima

Kada je riječ o probavi, vlakna su ključni nutritivni sastojak.

“Namirnice bogate vlaknima pružaju cijelom crijevnom biotopu energiju koja mu je potrebna”, objašnjava dr. Andrawes.

Osobe koje prakticiraju dijete bogate vlaknima također imaju smanjen rizik od raka debelog crijeva, prema istraživanju iz listopada 2015. objavljenom u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Postoje dva tipa dijetalnih vlakana; topljiva i netopljiva, a ova večera pruža vam priliku za konzumaciju oba tipa.

3. Dobar je izvor probiotika

Ove namirnice sadrže probiotike, često nazivane “dobrim” bakterijama jer potiču zdravu ravnotežu bakterija u crijevima.

“Konzumiranje dobro uravnotežene prehrane s namirnicama prirodno bogatima vlaknima i probioticima idealno je za zdravlje crijeva”, kazao je dr. Andrawes.

Postoji nekoliko namirnica koje mogu pomoći u postizanju ovoga. To može biti jednostavno dodavanje fermentiranog čaja (poznatog i kao kombucha) uz obrok, a možete i kuhati s fermentiranim sastojcima poput jabučnog octa, miso paste, kimchija ili kiselog kupusa.

U slučaju ove večere, tempeh je fermentirana hrana. Fermentirani sojini proizvodi poput tempeha pokazali su različite zdravstvene koristi. Bogata antioksidansima, fermentirana soja može imati antikancerogeni učinak na rak debelog crijeva, prema istraživanju iz kolovoza 2022. objavljenom u časopisu Microorganisms.

4. Ima nizak udio šećera i zasićenih masti

Zasićene masti mogu imati negativne učinke na zdravlje srca i izazvati visok kolesterol, što dovodi do problema sa srcem.

Zasićene masti također mogu usporiti probavni trakt i poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u crijevima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!