Istraživanje otkrilo da pisanje rukom poboljšava rad mozga, evo zašto

Lifestyle 31. sij 202417:02 0 komentara
Pexels

Nova studija objavljena u časopisu Frontiers in Psychology otkrila je zanimljivu korelaciju između rukopisa i zdravlja mozga. Za potrebe studije znanstvenici su zabilježili aktivnost mozga 36 studenata. Istraživači s Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije konačno su zaključili da rukopis može poboljšati učenje i pamćenje.

Studenti su zamoljeni da napišu ili utipkaju riječi poput šume ili ježa unutar 25 sekundi. Na glavu im je postavljena kapa od senzora s 256 elektroda za mjerenje moždanih valova.

“Naše glavno otkriće je da rukopis aktivira gotovo cijeli mozak u usporedbi s tipkanjem, koje jedva da aktivira mozak. Mozgu nije toliki izazov kada pritišće tipke na tipkovnici za razliku od kada ta slova oblikuje rukom”, rekla je Audrey van der Meer, koautorica studije i profesorica neuropsihologije na NTNU za NBC News.

​Kako se rukopis i tipkanje razlikuju u kontekstu mozga?​

Istraživači su otkrili da je pisanje rukom zahtijevalo uspostavljanje komunikacije između vizualnog, osjetilnog i motoričkog korteksa mozga, dok su za tipkanje studenti  morali vizualizirati slova i zatim koristiti svoje motoričke vještine za poboljšanje pisanja. “Kada morate oblikovati slova rukom, ‘A’ će izgledati potpuno drugačije od ‘B’ i zahtijeva potpuno drugačiji obrazac kretanja”, rekao je van der Meer.

​Rukopis potiče mentalno blagostanje​

Rukopis zahvaća više regija mozga, promičući kognitivnu funkciju i zadržavanje pamćenja. Taktilna i ritmička priroda rukopisa ima terapeutske učinke, smanjujući stres i tjeskobu izazivajući meditativno stanje. Namjerni potezi uključeni u oblikovanje slova mogu poboljšati fokus, svjesnost i samoizražavanje, potičući osjećaj postignuća i kreativnosti. Osobna povezanost s vlastitim mislima kroz rukopis jača samorefleksiju i emocionalnu dobrobit, pružajući umirujući i centrirajući utjecaj na mentalno zdravlje, prenosi timesofindia.com.

Potičite djecu da pišu rukama​

Rukopis je ključan za dječji kognitivni razvoj, a poboljšava finu motoriku i koordinaciju oko-ruka. Pomaže u prepoznavanju slova, pravopisu i jezičnim vještinama, pridonoseći učinkovitoj komunikaciji. Fizički čin pisanja aktivira različite regije mozga, promičući neuronske veze i zadržavanje pamćenja. Rukopis također potiče kreativnost i samoizražavanje, dopuštajući djeci da jedinstveno prenesu misli. Osim toga, opipljivi aspekt rukopisa pruža osjetilno iskustvo koje digitalnom tipkanju možda nedostaje, što pomaže u zadržavanju informacija. Sve u svemu, rukopis igra temeljnu ulogu u obrazovnom i psihološkom razvoju djece, podupirući njihov akademski uspjeh i kognitivni rast.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!