Oglas

Top 3 načina čuvanja začinskog bilja za zimu

author
N1 Info
25. ruj. 2024. 06:44
bosiljak
Pixbay | Pixbay

Povrće i začinske biljke za juhe i variva možemo pripremiti prema raznim receptima. Najjednostavnije je da ih zamrznemo ili osušimo, ali ih možemo usoliti, staviti u ocat ili ulje.

Oglas

Svježe za zamrzavanje


Brzo rješenje koje nam omogućava da spremimo veću količinu je zamrzavanje. Pogodno je za peršin, celer, kopar, metvicu, ružmarin, bosiljak, komorač, korijandar, čubar, estragon i druge vrste. Mogu se zamrzavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama kao svježe bilje, u vidu kaše ili u maslacu.

Sakupljene listove je potrebno očistiti i oprati, a zatim ostaviti u tankom sloju da se osuše od suvišne vode. Zamrzava se u tankom sloju na tacni ili najlonskoj vrećici oko 1 h, a zatim sve sakupimo i izmrvimo, usitnimo. Pakiramo u vrećicu ili prozirnu foliju s kojom pravimo male paketiće, poput malih kobasičica kad se urola. To će nam omogućiti da ih koristimo kad nam zatreba.
Drugi način je da se zelena masa s malo vode izblenda, a dobivena kaša se zamrzava u posudicama za led sljedeća 3 h. Ledene kockice pakiramo u vrećice.

Svježe začine možemo usitniti i pomiješati s maslacem. Napravite male kockice ili formirajte male kobasičice pomoću folije koje čuvamo u hladnjaku ili zamrzivaču ovisno o vremenu upotrebe.

Kako osušiti začine?


Sušenje se obavlja u sjeni, bez direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti uz dobro provjetravanje ili ventilaciju. Prvo ga treba očistiti, ukloniti deblje stabljike, oprati i osušiti od suvišne vode na sobnoj temperaturi. Danas se sve više koriste dehidratori koji osiguravaju konstantnu temperaturu u zadanom vremenskom periodu što nije slučaj prilikom sušenja u pećnici.
Kako bi u pećnici uspješno osušili svježe začine podesimo temperaturu na 50ºC i ostavimo odškrinuta vrata. Svakih 15 minuta okrenite masu. Dobro je osušeno kada se mrvi ispod prstiju.

Ostavljanje u soli, ulju i octu


I ovo su stari načini ostavljanja začina. Kod usoljavanja bit će vam potrebno 100 g usitnjene biljne mase i 30 g soli. Nasjeckano začinsko bilje pomiješajte sa solju i prebacite u manje teglice, masu dobro pritisnite. Teglice dobro zatvorite i čuvajte u hladnijem mjestu.

Za konzerviranje u ulju koristite listove bez debelih grančica i peteljki i manje teglice koje ćete napuniti do ¾ visine. Dolijte ulje i pričekajte da se prestanu dizati mjehurići zraka i da je bilje dobro natopljeno. Po potrebi dolijte još ulja. Ovako spremljeni najbolje zadrže svoju aromu. Kako bi se očuvali, potrebno je da su uvijek potopljeni.

Kod stavljanja u ocat svježe začine dobro očistite, operite i osušite od suvišne vode. Obično se koristi vinski jer njegova aroma nije prejaka. Narezane začine stavimo u manje staklene tegle ili boce širokog otvora, prelijemo octom, zatvorimo i okrenemo naopačke. Kada se biljke prestanu dizati okrenemo teglice ili boce na dno. Najbolje je pakiranje u što manje staklene posudice, jer kad jednom otvorimo ovakav ocat potrebno ga je čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od petnaest dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama