Povrće i začinske biljke za juhe i variva možemo pripremiti prema raznim receptima. Najjednostavnije je da ih zamrznemo ili osušimo, ali ih možemo usoliti, staviti u ocat ili ulje.
Svježe za zamrzavanje
Brzo rješenje koje nam omogućava da spremimo veću količinu je zamrzavanje. Pogodno je za peršin, celer, kopar, metvicu, ružmarin, bosiljak, komorač, korijandar, čubar, estragon i druge vrste. Mogu se zamrzavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama kao svježe bilje, u vidu kaše ili u maslacu.
Sakupljene listove je potrebno očistiti i oprati, a zatim ostaviti u tankom sloju da se osuše od suvišne vode. Zamrzava se u tankom sloju na tacni ili najlonskoj vrećici oko 1 h, a zatim sve sakupimo i izmrvimo, usitnimo. Pakiramo u vrećicu ili prozirnu foliju s kojom pravimo male paketiće, poput malih kobasičica kad se urola. To će nam omogućiti da ih koristimo kad nam zatreba.
Drugi način je da se zelena masa s malo vode izblenda, a dobivena kaša se zamrzava u posudicama za led sljedeća 3 h. Ledene kockice pakiramo u vrećice.
Svježe začine možemo usitniti i pomiješati s maslacem. Napravite male kockice ili formirajte male kobasičice pomoću folije koje čuvamo u hladnjaku ili zamrzivaču ovisno o vremenu upotrebe.
Kako osušiti začine?
Sušenje se obavlja u sjeni, bez direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti uz dobro provjetravanje ili ventilaciju. Prvo ga treba očistiti, ukloniti deblje stabljike, oprati i osušiti od suvišne vode na sobnoj temperaturi. Danas se sve više koriste dehidratori koji osiguravaju konstantnu temperaturu u zadanom vremenskom periodu što nije slučaj prilikom sušenja u pećnici.
Kako bi u pećnici uspješno osušili svježe začine podesimo temperaturu na 50ºC i ostavimo odškrinuta vrata. Svakih 15 minuta okrenite masu. Dobro je osušeno kada se mrvi ispod prstiju.
Ostavljanje u soli, ulju i octu
I ovo su stari načini ostavljanja začina. Kod usoljavanja bit će vam potrebno 100 g usitnjene biljne mase i 30 g soli. Nasjeckano začinsko bilje pomiješajte sa solju i prebacite u manje teglice, masu dobro pritisnite. Teglice dobro zatvorite i čuvajte u hladnijem mjestu.
Za konzerviranje u ulju koristite listove bez debelih grančica i peteljki i manje teglice koje ćete napuniti do ¾ visine. Dolijte ulje i pričekajte da se prestanu dizati mjehurići zraka i da je bilje dobro natopljeno. Po potrebi dolijte još ulja. Ovako spremljeni najbolje zadrže svoju aromu. Kako bi se očuvali, potrebno je da su uvijek potopljeni.
Kod stavljanja u ocat svježe začine dobro očistite, operite i osušite od suvišne vode. Obično se koristi vinski jer njegova aroma nije prejaka. Narezane začine stavimo u manje staklene tegle ili boce širokog otvora, prelijemo octom, zatvorimo i okrenemo naopačke. Kada se biljke prestanu dizati okrenemo teglice ili boce na dno. Najbolje je pakiranje u što manje staklene posudice, jer kad jednom otvorimo ovakav ocat potrebno ga je čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od petnaest dana.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!