Mislite da su stanarine u Zagrebu visoke? Čekajte da vidite kolike su u Londonu i New Yorku

Ekonomija 23. ruj 202313:33 3 komentara
Unsplash

U svibnju je Viveca Chow žurno prebacila 3.700 dolara preko svog telefona dok je stajala u predvorju zgrade u Queensu u New Yorku. Uplatila je unaprijed kako bi osigurala stan nekoliko minuta nakon što ga je vidjela.

Ta 28-godišnja influencerica prisiljena je napustiti svoj prethodni smještaj nakon što joj je stanodavac povećao mjesečnu stanarinu za 1.000 dolara. No, ovo iskustvo nije jedinstveno – milijuni stanovnika u velikim gradovima suočavaju se s izazovima pristupačnog stanovanja, piše CNN.

Mnogi su prisiljeni ulagati više sredstava u najam stanova zbog visokih cijena energije, inflacije i rastućih kamatnih stopa koje često prelaze granice očekivanja. U New Yorku i Sydneyju prosječne stanarine porasle su za 4,7 posto odnosno 6,9 posto u godini do kolovoza, prema tvrtki za nekretnine Knight Frank. Iako je rast usporio u odnosu na vrhunac pandemije, cijene najamnina i dalje su na rekordno visokim razinama.

Što ostane od plaće?

U drugim gradovima stanarine rastu još brže. U Londonu je prosječni godišnji rast troškova najma premašio 17 posto u travnju, a ponovno je rastao prošlog mjeseca, što je najveći skok otkako je agencija za nekretnine Hamptons počela prikupljati podatke 2014.

Ovi rastući troškovi izazivaju pritisak na kućanstva koja se bore kako bi pokrila svoje osnovne troškove. U metropolitanskom području New Yorka udio prosječnog dohotka kućanstva koji se troši na najam stanova porastao je s 35 na 37 posto. Ovo je iznad referentne granice od 30 posto prihoda kućanstva, koju koristi Ured za nacionalnu statistiku Ujedinjenog Kraljevstva pri procjeni privatnih najamnina.

U Londonu, gdje su cijene iznajmljivanja također porasle, mnogim britanskim studentima i mladim radnicima postaje “potpuno nepriuštivo” iznajmljivanje stanova. Naime, prema pisanju CNN-a, prosječna plaća diplomiranih studenata je £29,000 (oko 33.258 eura) godišnje. S druge strane, prosječna mjesečna najamnina sobe dosegla je 971 funtu (1113.60 eura) u drugom tromjesečju, što je za gotovo petinu više u usporedbi s istim razdobljem 2022.

Barnaby Scudds u sličnoj je situaciji kao Viveca Chow. Izvršni direktor za odnose s javnošću preselio se u London u ožujku nakon što je diplomirao prošle godine i sada plaća 975 funti (1118.18 eura) mjesečno za najam sobe, što “proždire” više od polovice njegove mjesečne plaće. “Dobro sam plaćen za posao koji radim, a ipak je još uvijek teška situacija”, rekao je za CNN.

Čak i po tim cijenama, sobe se brzo razgrabe. “Vrlo je teško jer nekretnine uglavnom dolaze oko šest ujutro, a obično ih više nema do šest sati navečer”, rekao je.

Nedostatak dostupnih stanova na dugoročni najam u Londonu pogoršan je različitim faktorima, uključujući promjene u porezima i manju isplativost ulaganja u nekretnine za iznajmljivanje.

Koje je rješenje za visoke stanarine?

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan prošlog je mjeseca ponovio svoj poziv za kontrolom stanarina, upućujući britansku vladu da uvede dvogodišnje zamrzavanje najamnina za 2,7 milijuna privatnih stanara u glavnom gradu. Ovo je varijacija politike koju su političari i aktivisti predlagali kao rješenje tijekom dugogodišnjih izazova s pristupačnim stanovanjem.

Međutim, ograničavanje najamnina, iako na prvi pogled može izgledati privlačno, općenito se smatra “lošom idejom”, prema riječima Nikodema Szumila, direktora Instituta za nekretnine Bartlett na Sveučilišnom koledžu u Londonu.

“Ovo koristi osobama koje žive u jedinicama s kontrolom najamnina te potencijalno političarima koji provode takvu politiku, ali to ne donosi korist drugima”, istaknuo je Szumilo. Naglasio je kako su ograničenja najamnina obeshrabrila građevinske tvrtke od investiranja u izgradnju novih jedinica, što je rezultiralo ograničenim rastom ponude na mjestima gdje bi potražnja mogla rasti.

Prema Szumilu, bolji pristup bio bi olakšavanje izgradnje novih domova. Tokyo, najnaseljeniji grad na svijetu s preko 37 milijuna stanovnika, primjerice, ima “vrlo liberalno uređeno tržište”, što rezultira stabilnijim cijenama najamnina.

Pored toga, politike koje pomažu ljudima da postanu vlasnici vlastitih domova, kao što su subvencije za početne uplate ili hipoteke za prve kupce, koje je primijenila britanska vlada, također su se pokazale učinkovitima jer smanjuju potražnju na tržištu najma.

Unatoč izazovima, Viveca Chow je zahvalna na stabiliziranim stanarinama u svom stanu u New Yorku, koje pružaju osjećaj sigurnosti nakon turbulentnih iskustava s prethodnim stanodavcem. Naime, ona i njezin partner mjesečno za stan plaćaju 3700 dolara (oko 3467 eura), a stanarina se ne može povećati za više od 3,75 posto ako obnove ugovor o najmu na još jednu godinu. To je ispod godišnjeg povećanja troškova najma u gradu od 4,7% koje je Knight Frank zabilježio početkom kolovoza.

“To ne znači nužno da je jeftino”, rekla je Chow. “Ipak, u prošlom stanu nismo imali čak ni kuhinju, pravu kuhinju. Bilo je poput kuhinje pribijene uza zid. Pa sam rekla, nećete mi povećati stanarinu za 1000 dolara”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.