Nova uhićenja hrvatskih navijača zbog nereda u Ateni, oglasili se odvjetnici

Crna kronika 23. ruj 202312:50 > 14:25 2 komentara
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Grčka je putem europskog uhidbenog naloga zatražila uhićenje i izručenje deset navijača zagrebačkog Dinama koje povezuje s neredima u Ateni u kojima je izgubio život navijač AEK-a.

N1 doznaje da je policija postupila prema nalogu i uhitila više navijača, točnije njih devet.

Još uvijek nema službenih informacija, policija zasad ne želi ništa potvrditi, kažu, iz taktičkih razloga.

Odvjetnici uhićenih navijača tvrde kako grčko pravosuđe protiv njihovih branjenika nema nikakvih dokaza. EUN-i su izdani samo na temelju podataka o prelasku državne granice i korištenju vozila rent-a-cara koja su bila u Grčkoj.

Zato će se, najavljuju, protiviti predaji.

Neslužbeni podaci

Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje već samo postupala po europskom uhidbenom nalogu.

Ministarstvo pravosuđa u subotu je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti.

Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu, navode u priopćenju.

Dodaju da u postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a Vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, stoji u priopćenju.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris 7. kolovoza ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare