Nutricionisti otkrivaju koje prerađene namirnice su zapravo dobre

Pexels

Riječi "prerađena hrana" dovoljne su da utjeraju strah u srca mnogih potrošača koji vode brigu o zdravlju, ali prerađena hrana ne znači uvijek lošija kvaliteta.

U posljednjih desetak godina svi su nas učili da se bojimo opasnosti jedenja hrane koja je podvrgnuta ozbiljnoj transformaciji u odnosu na svoj izvorni oblik.

Ipak, moguće je da sus tvari otišle predaleko kada su u pitanju stavovi o prerađenoj hrani. Mnogi su stručnjaci u posljednje vrijeme počeli ohrabrivati ​​ljude da ih ne demoniziraju.

Činjenica je da mnoge (ako ne i većina) vrlo zdrave hrane moraju proći kroz neki proces kako bi dospjele u naše kuhinje. Osim ako ne živite na samoodrživoj farmi, vjerojatno ćete morati jesti prerađenu hranu kao dio vaše redovne prehrane.

Ono što treba zapamtiti je da postoji razlika između prerađene i ultra-prerađene hrane. Dok je prerađena hrana jednostavno ona koja je prošla kroz neki oblik promjene između farme i stola, ultra-prerađena hrana je ona koja je dramatično izmijenjena dodatkom umjetnih okusa i boja, dodatnih zaslađivača, konzervansa, hidrogeniranih masti i drugih upitnih sastojaka. Upravo se ta hrana prvenstveno povezuje s nepovoljnim zdravstvenim ishodima poput pretilosti i bolesti srca.

Navedena namirnice, iako su tehnički obrađene, zapravo su dobre za vas, po preporuci nutricionista.

Kruh od cjelovitog pšeničnog zrna

Sav kruh je tehnički obrađen – nitko ne bere cijele štruce ravno sa stabla kruha. Ali to ne znači da biste trebali izbjegavati sav kruh. Kada odaberete sortu napravljenu od cjelovitog zrna pšenice kao prvog sastojka, iskoristit ćete prednosti vlakana, mikronutrijenata i malo proteina.

Konzervirana ili smrznuta leća

Proteini biljnog podrijetla ovih su dana u modi i lako je vidjeti zašto. Biljna hrana poput leće ne samo da nudi obilje proteina, već vas također opskrbljuje vlaknima, folnom kiselinom, magnezijem, manganom i drugim važnim nutrijentima. Srećom, ne morate ih namakati i kuhati da biste uživali u njihovoj izvrsnoj hranjivosti. Konzervirana ili smrznuta leća jednako je dobra za vaše zdravlje kao i sušena, prenosi Eat This.

Jogurt

Proces pretvaranja kravljeg mlijeka u gustu, kremastu mliječnu poslasticu zahtijeva vrijeme, temperaturu i dodane bakterijske kulture. Dobre vijesti: ovi višestruki koraci ne umanjuju zdravstvenu vrijednost jogurta. Magill ističe da je jogurt dobar izvor proteina, kalcija, vitamina B1 i probiotika koji mogu podržati vaše probavno i imunološko zdravlje.

Kako biste odabrali najzdraviji, najmanje prerađeni jogurt, odlučite se za obične verzije ili verzije s niskim udjelom šećera.

Sušeno voće

Iako možda nema toliko vode kao svježe jabuke ili bobičasto voće, sušeno voće ima isto toliko hranjivih tvari. Dapače, ponekad sadrže više vlakana i antioksidansa od svježeg voća, budući da ih ima više po porciji.

Kokice

Kokice s maslacem za mikrovalnu pećnicu često su izvor skrivenih transmasti i umjetnih aroma, što ih stavlja izravno u ultra-prerađeno područje. Ali obične ili blago slane kokice daleko su manje obrađene—i zapravo imaju dosta zdravstvenih prednosti.

“Kokice su ukusan, hranjiv i brz međuobrok koji imate pri ruci. Pune su vlakana i magnezija i samo 100 kalorija za 3 šalice”, kaže nutricionist Chris Henigan.

Humus

Humus se može prerađivati, ali je još uvijek jednostavna, hranjiva hrana. “Humus se prvenstveno pravi od garbanzo graha i maslinovog ulja, što ga čini zalogajem zdravim za srce, s vlaknima i proteinima”, kaže Henigan. Uparite ga s povrćem poput trakica paprike ili štapića mrkve i dobit ćete izvrstan kompromis između grickanja cjelovitog i minimalno prerađenog.

Mlijeko od soje

Za vegane ili osobe s intolerancijom na laktozu predlažem sojino mlijeko,” kaže Cheryl Mussatto, klinička dijetetičarka. “To je jedino biljno mlijeko koje sadrži potpune proteine ​​i nudi sve esencijalne aminokiseline kravljeg mlijeka te je obogaćeno kalcijem i vitaminom D.”

Konzervirana riba

Da biste dobili svoju dnevnu dozu zdravih masnoća nemojte odbacivati ​​riblje konzerve. Možda je više obrađena od fileta lososa ili svježe ulovljene pastrve, ali riba u konzervi i dalje nudi izvrsnu hranjivu vrijednost – i obično košta manje od svježe vrste. “Konzervirana riba poput konzervirane tune ili lososa dobar je izbor za lagani obrok”, kaže nutricionistica Brittany Crump. “Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u održavanju zdravlja srca i rada mozga.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.