Peruanska jagoda, kao što se po imenu može zaključiti, dolazi iz južnoameričke kuhinje.
Peruanska jagoda je žuto-narančaste boje, a raste obavijena tankom, papirnatom ljuskom. Raste u grmovima na sunčanim područjima, u šumama diljem svijeta te se bere krajem kolovoza. Naziva se još i zlatna bobica, bobica pichu, topotopo, bobica Inka i ljuska trešnje.
Kao što i samo ime govori potječe iz Perua i dio je južnoameričke kuhinje od davnina jer je sa svojim gorko-slatkim okusom odličan dodatak slanim i slatkim jelima.
Što sadrži peruanska jagoda?
Peruanska jagoda sadrži vitamine, minerale i antioksidanse. Tako ima kalcija, željeza, fosfora, bogata je vitaminom C, vitaminom A, te vitaminima K i E, a sadrži i beta karoten i lutein. Oko 140 grama ovih bobica ima 74 kalorija i šest grama vlakana.
Zašto je peruanska jagoda dobra?
Peruanska jagoda je bogata karotenoidima, antioksidansima koji pomažu u sprječavanju ili usporavanju oštećenja stanica, ali i jačaju kardiovaskularni sustav. Osim toga, ove bobice smanjuju upale kod artritisa i autoimunih bolesti, a smanjuju i loš kolesterol u tijelu.
Također, zbog vitamina koje sadrže mogu poslužiti i za podizanje imuniteta, dok zbog beta karotena i luteina djeluju povoljno na vid.
Kako se jedu peruanske jagode?
Važno je maknuti omot, dobro oprati bobicu i paziti da je potpuno zrela, odnosno da nije zelena jer takve mogu izazvati proljev, bol u trbuhu i povraćanje. Možete biti sigurni da je peruanska jagoda zrela kada se njezin omot, odnosno ljuska počinje otvarati i raspadati.
Peruanska jagoda može se jesti u slatkim i slanim jelima. Tako se na primjer može jesti:
• u voćnoj salati
• u smoothiju
• kao dodatak kolačima
• u marmeladi
• kao dodatak pečenoj piletini
• u salati
Dakle, peruanska jagoda zanimljivo je voće narančaste boje koje je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Može se jesti svježa ili kao dodatak slanim ili slatkim jelima.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!