Savjeti za kuhanje u mikrovalnoj koji će vam uštedjeti vrijeme i novac

mikrovalna pećnica
Pexels / Ilustracija

Nedavna istraživanja energetske tvrtke Utilita sugeriraju da su mikrovalne pećnice najjeftiniji način kuhanja, koštajući samo oko 70 lipa dnevno, odnosno približno 261 kunu godišnje, što je znatno manje u usporedbi s oko 2,87 kuna dnevno za rad plinskog kuhala, što tijekom 12 mjeseci iznosi oko 1043 kune. Procjena je napravljena za britanska kućanstva na temelju pretpostavke o dnevnoj upotrebi od 43 minute.

Za sve one koji su se zainteresirali za pripremu jela na ovaj jeftiniji način, Guardian je izdvojio nekoliko jela koja su najbolja za pripremu u mikrovalnoj pećnici.

Povrće

Kuhanje vakuumski zapakiranog povrća jedan je od najzdravijih načina za pripremu samog povrća, kao i najbolji način da osigurate da se ono ravnomjerno skuha, tvrdi ugledni britanski kuhar Jonny Marsh.

Za pripremu obroka on preporučuje kupnju rola vakuumskih pakiranja te spremanje svog sirovog povrća. Uklonite li sav zrak, pripremljeno povrće će u hladnjaku stajati tjedan dana, a možete izvući pakiranje kad god pripremate obrok. Stavite neprobušeno vakuumirano pakiranje s povrćem u mikrovalnu pećnicu, a minutu i 30 sekundi kasnije vaš će obrok biti gotov.

Ako ne možete pronaći vakumirana pakiranja, povrće možete peći u nekoj od posuda za mikrovalnu s malo vode.

Riba

Riba se iznimno dobro prirpema u mikrovalnoj pećnici, prema Theu Michaelsu, autoru specijalizirane knjige za obroke iz mikrovalne. Kako on tvrdi, ako ribu pokrijete prozirnom folijom ili tanjurom, riba će se sama kuhati na pari i postati mekana, sočna i pečena doslovno u nekoliko minuta.

Meso

Meso je malo izazovnije. Mikrovalne pećnice općenito su najbolje za kuhanje na pari, a učiniti bilo što hrskavim ili karameliziranim zapravo ne funkcionira. Jedna od opcija je da se meso kuha u umaku ili temeljcu.

Isti kuhar ima i zanimljiv recept za mesni složenac iz mikrovalne pećnice. Prvo se krumpir narezan na kockice kuha u zdjeli za mikrovalnu uz malo vode, potom se gnječi dodajući mlijeko i maslac. Zatim se odvojeno kuha luk i češnjak prije nego se doda goveđe mljeveno meso, brašno, pire od rajčice, majčina dušica, drugi začini i još vode. Ta smjesa se potom peče još sedam minuta u mikrovalnoj (u međuvremenu se miješa). Po završetku žlicom se doda pire krumpir na vrh. Kao prilog se posluži s graškom pripremljenim također u mikrovalnoj.

Jaja

Kajgana iz mikrovalne su mu omiljena, kaže Michaels. Samo ih svakako izvadite iz mikrovalne prije nego što su previše pečena kako bi se spriječilo da postanu gumenasti. Preporuča da na kraju dodate žličicu majoneze za kremastiju strukturu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.