Mnogi svakodnevni proizvodi iz Kauflanda, Lidla i ostalih brzo se pokvare. Ali ima i onih koji se bez problema mogu čuvati godinama.
Ovo može biti zanimljivo, posebno s obzirom na preporuku vlasti da uvijek imamo 10-dnevnu zalihu hrane u slučajevima katastrofe. Barem u malim stanovima, gdje su stanari suočeni s činjenicom da u zamrzivaču i hladnjaku nema mjesta za velike zalihe. Ovdje su u prednosti proizvodi koji se mogu dobro skladištiti i ne moraju se hladiti ili zamrzavati. Ovi proizvodi uključuju rižu, kako pokazuje izvješće Vital.de, a prenosi Fenix Magazin.
“Nebitno radi li se o basmati riži, divljoj riži, jasmin riži ili pudingu od riže – gotovo sve vrste riže traju zauvijek”, piše portal.
Iznimka je smeđa riža koja se zbog masnoće brže kvari od ostalih vrsta riže. U osnovi, rižu treba čuvati na suhom mjestu i po mogućnosti u hermetički zatvorenoj posudi. Potom se bez problema može dugo čuvati u ostavi ili kuhinjskim ormarićima. Zaista praktična namirnica koja se može kombinirati uz mnoga jela.
Ništa manje praktična za čuvanje nije ni slatka namirnica koja je također pogođena nestašicom na početku rata u Ukrajini: med. Ako se pravilno skladišti, može trajati stoljećima. Prema pisanju portala Vital.de, istraživači su već pronašli med u drevnim egipatskim grobnicama koji se “još uvijek mogao konzumirati i nakon 3.000 godina”. Tajna vječnog roka trajanja meda nalazi se u košnici.
Pčele proizvode aktivne sastojke koji inhibiraju rast klica u košnici. Tvari poznate kao “inhibini” također se nalaze u medu i ključ su dugog vijeka trajanja. To je još jedan razlog zašto se kaže da med ima ljekovita svojstva u vezi s infekcijama gripom. Neki dodaci prehrani poput propolisa ili matične mliječi mogu se naći u drogerijama, ali njihova učinkovitost nije klinički dokazana.
Ali činjenica je da se med – sve dok se čuva u mraku i nije kontaminiran – može zauvijek čuvati kao namirnica. Međutim, u čaši ne smiju biti strani predmeti poput mrvica kruha ili ostataka maslaca. Kako navodi portal, med s vremenom može potamniti te izgubiti aromu i tipičan slatkasti okus, ali se ipak može konzumirati čak i kada se kristalizirao.
Uz rižu možete koristiti i mahunarke, koje su na trećem mjestu među vječnim namirnicama. Osušeni grah, leća ili grašak mogu se čuvati na hladnom mjestu zaštićenom od svjetlosti do 30 godina ili čak i duže. Svoj dugi vijek trajanja mahunarke mogu zahvaliti svojoj sposobnosti da izdrže bez vode. A gdje je suho, klice se ne osjećaju ugodno, kao što svi znamo.
Mahunarke se stoga mogu bez oklijevanja koristiti u kuhinji dugo nakon isteka roka trajanja. No, kao potrošač, morate imati na umu da se dugi rok trajanja odnosi samo na mahunarke s korom – oguljene mahunarke traju samo oko šest mjeseci, prenosi Vital.de. Inače, mahunarke se smatraju vrlo zdravim zbog vlakana koja sadrže. Također su vrlo zasitne i mogu se koristiti na mnogo načina u kuhinji.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!