Osam razloga zašto vaša perilica posuđa ne pere pravilno posuđe

Lifestyle 26. ožu 202406:43 0 komentara
Unsplash/Pavol Tančibok

Vaša perilica posuđa može vam značajno uštedjeti vrijeme. Ali, ako je vaše posuđe i dalje prljavo na kraju ciklusa, jednostavno ćete ga morati ponovno prati, što će vas koštati, a ne vam uštedjeti vrijeme. Ako vam se ovo nastavi događati, postoji nekoliko mogućih uzroka na koje bi mogli obratiti pažnju. Pitali smo stručnjake za čišćenje koji su najčešći razlozi zašto perilica posuđa ne pere dobro posuđe. U nastavku saznajte što su rekli i što možete učiniti da riješite problem.

1. Ne ispirete svoje posuđe unaprijed

Može biti primamljivo baciti posuđe ravno u perilicu posuđa, pogotovo ako čistite nakon obilnog ručka ili večere, ali to može imati posljedice na vaš stroj. Ako ostavite puno hrane na tanjurima, ona može ostati zarobljena u pumpama i ručkama za pranje vaše perilice posuđa, rekla je stručnjakinja Mallory Micetich. “Kada se hrana zarobi, može spriječiti pravilno pražnjenje perilice posuđa i pravilno prskanje vode”, objasnila je. “Iako ne morate ribati posuđe i koristiti sapun, potrebno ga je isprati od većih komada hrane.”

2. Pogrešno punite svoju perilicu posuđa

Jesu li vam čaše zaprljane ili su u zdjelicama ostali ostaci čilija od sinoć? To možda ima veze s načinom na koji punite perilicu posuđa. Možda sprječavate da vaše posuđe izađe čisto i najbolje je staviti posuđe u perilicu prema uputama proizvođača”, predložila je Micetich i objasnila kako zapravo svjesno možete blokirati prskalice u perilici suđa.

Još jedna važna napomena je da ne pretrpavate rešetke perilice posuđa. “Uvijek želite izbjeći preopterećenje stroja ili slaganje posuđa, šalica i drugih predmeta jedan na drugi”, rekla je. To može spriječiti čišćenje posuđa odozgo i odozdo. “Kada je perilica posuđa preopterećena, može spriječiti mlaznice raspršivača da dopru do vašeg posuđa, ostavljajući mrlje na posuđu”, dodala je.

3. Ne koristite ispravne postavke

Većina perilica posuđa ima nekoliko postavki za odabir, koje se temelje na veličini punjenja, izboru temperature, duljini ciklusa pranja i jesu li potrebna dodatna ispiranja ili ne. Dakle, da biste ostvarili najbolje rezultate, pomaže strateški razmišljati u odabiru postavki. “Kada punite svoju perilicu posuđa, razmislite o tome što u nju stavljate”, preporučila je Micetich.  Imate li osjetljive predmete od stakla? Stavljate li lonce i tave u perilicu posuđa?

“Upoznajte se s različitim ciklusima koje nudi vaša perilica posuđa i kada ih koristiti”, rekla je. Opet je predložila da pregledate priručnik za uređaj za više smjernica. “Iako je perilicu posuđa možda jednostavno pokrenuti, mogli biste biti iznenađeni prijedlozima koje ćete pronaći u svom korisničkom priručniku koji će vam pomoći da odaberete ispravne postavke za svaki ciklus pranja posuđa”, dodala je Micetich.

4. Ne koristite idealan deterdžent za suđe

Možda ne razmišljate puno o deterdžentu za posuđe koji ste odabrali, ali može pomoći da budete izbirljivi kako biste bili sigurni da koristite najbolju opciju za svoje potrebe. Stručnjaci za čišćenje predlažu da isprobate nekoliko različitih marki kako biste vidjeli što najbolje funkcionira s vašim uređajem.

Nakon što se odlučite za marku, možete birati između različitih vrsta: tekućine, praha, tableta, kapsula. “Kada razmatrate koji deterdžent koristiti za svoju perilicu posuđa, jedna od najvažnijih stvari bit će da ga ne koristite previše,” upozorava Micetich. “Ako upotrijebite previše deterdženta, može se slijepiti na vašoj perilici posuđa i s vremenom učiniti njen rad manje učinkovitim.” Ako je vaša perilica posuđa dizajnirana za pranje u tabletama ili kapsulama, ovo je sjajan način da spriječite korištenje previše deterdženta, rekla je.

5. Ne birate ispravnu temperaturu vode

Kako biste bili sigurni da vaše posuđe doista postaje čisto, temperatura i tlak vode su ključni. “Za najbolje rezultate, vaša perilica posuđa trebala bi raditi na oko 120 stupnjeva”, pojasnila je Micetich. Ako ta voda u vašem stroju nije dovoljno vruća, to može spriječiti da se vaš deterdžent pravilno otopi i učiniti ga posebno teškim za uklanjanje masnoće, primijetila je. Osim toga, ako pritisak vode nije dovoljno jak, deterdžent se neće pravilno aktivirati. “Ako osjećate da su tlak ili temperatura vode u vašem stroju možda niski, bilo bi dobro pozvati stručnjaka da vam pomogne u rješavanju problema”, rekao je Micetich.

6. Ne uključujete perilicu posuđa u najbolje vrijeme

Budući da ciklusi vode moraju biti vrući za čišćenje i dezinfekciju, možda nije najbolje dugo se tuširati ili prati odjeću u isto vrijeme dok radi perilica posuđa. “Preporučamo da ne koristite druge uređaje koji koriste toplu vodu dok perilica posuđa radi kako biste izbjegli preusmjeravanje resursa”, rekla je Marla Mock, predsjednica Molly Maid, tvrtke za čišćenje.

7. Ne čistite svoj uređaj povremeno

Kako bi perilica za pranje posuđa radila maksimalno učinkovito, trebali biste je čistiti otprilike jednom mjesečno kako bi ona pravilno radila, savjetuje Micetich. Da biste očistili perilicu posuđa, ispraznite njezin sadržaj, napunite posudu koja se može prati u perilici posuđa šalicom octa, stavite je na donju policu i pokrenite ciklus tople vode, rekla je. “Tada možete posuti sodu bikarbonu na dno perilice posuđa i pokrenuti ciklus ispiranja”, rekla je. Također biste trebali očistiti filter perilice posuđa tako što ćete ukloniti donju rešetku, ukloniti filter, a zatim ga očistiti toplom vodom i starom četkicom za zube kako biste istrljali sve nakupljene ostatke, piše Real Simple. 

8. Predugo čekate da pokrenete stroj

Prljavo posuđe koje ostane u uređaju može neugodno i može biti posebno neugodno ako posuđe nije isprano prije stavljanja u jedinicu. Osim nakupljanja hrane na kuhinjskom posuđu, čestice hrane mogu se nakupiti u odvodnom filteru, odvodnom crijevu, prskalici ili drugdje u perilici posuđa, što može uzrokovati mirise, rekla je Mock. “Miris bi mogao biti posebno užegao ako se ostaci hrane sastoje od ribe, jaja ili druge hrane jakog mirisa”, naglasila je.

Dakle, što dulje pustite da vaša perilica posuđa stoji neiskorištena, to se više vlage nakuplja u njoj. “Redovitom upotrebom stroja možete pomoći u održavanju čistoće i učinkovitom radu”, istaknule su Micetich i Angi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!