Kako očistiti i zaštititi posuđe od lijevanog željeza?

Unsplash / Ilustracija

Pitajte bilo kojeg kuhara za njegovo omiljeno posuđe. Tava od lijevanog željeza sigurno će biti u pet najboljih.

Tave i posuđe od lijevanog željeza cijenjeni su zbog svoje sposobnosti provođenja topline i izdržljivosti. Jedina mana im je da lijevano željezo može zahrđati ako se o njemu ne brine pravilno. Prema Brandonu Mooreu, suosnivaču tvrtke Lancaster Cast Iron, hrđa se stvara na lijevanom željezu kada voda ili vlaga reagiraju s izloženim željezom na mjestima gdje je legura rijetka ili slaba, prenosi Real Simple.

Srećom, ako na vrijeme uočite problem, uklanjanje hrđe s lijevanog željeza zahtijeva samo nekoliko sastojaka i malo fizičkog napora. Čak se i stariji komadi posuđa od lijevanog željeza mogu obnoviti ako ga hrđa nije oslabila, uzrokujući rupe ili istanjujući željezo.

Koliko često čistiti hrđu s lijevanog željeza

Kada otkrijete hrđu na svom lijevanom željezu, treba je odmah očistiti.

Ako je lijevano željezo mokro, hrđa će se nastaviti širiti zbog oksidacije na površini. Ako ostavite posudu od lijevanog željeza da se namače u vodi ili je ostavite vani u vlažnoj klimi, hrđa se može stvoriti za manje od 24 sata.

Što trebate za čišćenje?

  • Najlonska četka s krutim vlaknima
  • Čistač od čelične vune
  • Pećnica
  • Krpa od mikrovlakana
  • Sok od limuna
  • Soda bikarbona
  • Plastična folija
  • Tekućina za pranje posuđa
  • Biljno ulje

Ostružite vidljivu hrđu

Upotrijebite najlonsku četku s tvrdim vlaknima ili nemetalni strugač za uklanjanje čestica hrđe s površine lijevanog željeza. Ako je zahrđalo područje malo, ovo je možda sve što trebate učiniti kako biste se riješili hrđe prije nego operete i zaštitite lijevano željezo.

Hrđa može ostaviti mrlje na odjeći i drugim površinama poput radnih ploča i podova, stoga uvijek zaštitite i svoj radni prostor ili ćete si stvoriti i dodatne probleme.

Pomiješajte pastu za čišćenje

Ako je hrđa i dalje vidljiva nakon struganja, morat ćete napraviti pastu za čišćenje. Za tavu od lijevanog željeza prekrivenu hrđom, pomiješajte jednu šalicu sode bikarbone i jednu žlicu soka od limuna u maloj posudi.

Tretirajte zahrđalo lijevano željezo

Nanesite pastu preko zahrđalih područja. Pokrijte pastu plastičnom folijom ili stavite lijevano željezo u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti. Ostavite komad sa strane najmanje 24 sata, a zatim ga istrljajte četkom s tvrdom dlakom. Dobro isperite u vrućoj vodi i provjerite je li na lijevanom željezu ostalo hrđe. Ponovite tretman pastom ako je potrebno.

Operite i osušite lijevano željezo

Ako je hrđa nestala, operite lijevano željezo u vrućoj vodi blagom sapunicom i odmah osušite krpom od mikrovlakana. Posuđe bi trebao biti suh prije nego što ga spremite.

Zaštitite lijevano željezo

Zagrijte pećnicu na 230 do 260 stupnjeva Celzijevih. Namažite jednu do dvije žlice biljnog ulja na svaki dio komada lijevanog željeza dok ne postane crn i sjajan. Ne ostavljajte nijednu površinu bez premaza ulja.

Stavite lijevano željezo u vruću pećnicu s posudom za jednokratnu upotrebu ili limom za pečenje ispod nje na nižu rešetku kako biste uhvatili sve kaplje ulja. Pecite jedan sat, a zatim isključite pećnicu. Ostavite lijevano željezo da se potpuno ohladi prije nego što ga izvadite iz pećnice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok