Uključivanje luka u obroke svaki dan možda vam ne zvučio kao uobičajeni put do zdravlje. Međutim, stručnjaci za zdravu prehranu tvrde kako je luk impresivna namirnica i kako, osim što ćete dodati pikantnan okusa jelima, svakodnevna konzumacija luka pozitivno utječe i na zdravlje.
Ako volite luk i pitate se što se događa s vašim tijelom kada jedete ovo povrće, ovaj članak je napisan upravo za vas.
Nutritivne vrijednosti luka
Luk je prirodni izvor vitamina, minerala i biljnih spojeva umotan u ukusno višeslojno pakiranje.
Dok luk dolazi u različitim varijantama (žuti, crveni, pa čak i slatki) i može se razlikovati u okusu i kulinarskoj primjeni, svi su slični u svom nutritivnom sastavu. Međutim, neke vrste imaju zaista impresivna svojstva.
Zdravstvene prednosti luka
Luk je možda najpoznatiji po svom ljutom, oštrom i pikantnom okusu, posebno kada se jede sirov. Kada se pirja ili karamelizira, luk razvija očaravajuću slatkoću popraćenu mekim, blago puterastim okusom, dodajući dubinu i bogatstvo raznim jelima, piše Eating Well.
Ako redovito dodajete luk svojim jelima, evo što biste mogli primijetiti:
Zdravlje crijeva
Luk je prirodni izvor prebiotika koji su neophodni za optimalno zdravlje crijeva. Prebiotici su neprobavljiva vlakna koja služe kao hrana korisnim crijevnim bakterijama, potiču njihov rast i uravnotežuju crijevnu floru.
Točnije, luk sadrži prebiotik inulin, koji pomaže stimulirati rast zdravih bakterija. Dokazi upućuju na to da alicin, spoj koji se nalazi u luku, također može pomoći u održavanju zdravih crijeva.
Zdravlje crijeva
Redovita konzumacija luka dobra je za zdravlje srca. Luk ima protuupalna i antioksidativna svojstva, osobito spoj kvercetin, koji može imati antihipertenzivno djelovanje. Osim toga, pokazalo se da kvercetin pomaže u smanjenju triglicerida i razine kolesterola. Dokazi upućuju na to da jedenje luka, ne samo da može biti korisno u prevenciji i liječenju dislipidemije i visokog krvnog tlaka, već u konačnici može pomoći u smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Zdravlje očiju
Luk je koristan i za održavanje dobrog zdravlja očiju. Bogat je sumporom koji je važan za proizvodnju glutationa, jednog od najjačih antioksidansa u tijelu. Ovaj antioksidans neophodan je za održavanje zdravlja očiju jer pomaže u sprječavanju degeneracije makule povezane sa starenjem, katarakte i glaukoma.
Stoga uključivanje luka u vašu prehranu potencijalno može podržati i održati dobro zdravlje očiju.
Smanjuje rizik od određenih vrsta raka
Luk, smatraju neki, može značajno pridonijeti prevenciji raka. Bogat je antioksidansima i spojevima koji sadrže sumpor koji potencijalno može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate i želuca.
Jedna studija procijenila je primarne slučajeve raka dojke među uzorkom žena u Portoriku. Rezultati studije sugeriraju da česta konzumacija luka i češnjaka može biti zaštita od raka dojke među ovom populacijom. Drugi podaci pokazuju da bi mogla postojati veza između konzumiranja više hrane koja sadrži alicin, poput luka, i smanjenog rizika od raka želuca.Ipak, potrebno je opsežnije istraživanje kako bi se potvrdili ovi nalazi.
Ima antibakterijska svojstva
Luk može imati antibakterijska svojstva i pomoći u smanjenju infekcija. Istraživanja pokazuju da eterična ulja luka mogu pomoći u borbi protiv bakterija poput Staphylococcus aureus i salmonele.
Potencijalni nedostaci
Unatoč bezbrojnim dobrobitima konzumiranja luka, on možda nije prikladan za svakoga.
Spojevi koje luk sadrži mogu uzrokovati nadutost i grčeve u ćelucu, osobito kod ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Iako je općenito koristan, osobe s probavnim problemima možda će morati ograničiti unos luka ili se odlučiti za konzumaciju kuhanog koji se često lakše podnosi.
ako su takvi slučajevi rijetki, luk može izazvati i alergijske reakcije. Simptomi mogu varirati od blagih, poput svrbeža ili osipa, do teških, poput poteškoća s disanjem ili anafilaksije. Ako mislite da biste mogli imati alergiju na luk, razgovarajte sa svojim liječnikom.
Još jedan nedostatak konzumacije luka je loš zadah koji ostavlja. Zbog visokog udjela sumpora, luk može uzrokovati neugodan zadah ili zadah iz usta, koji može trajati nekoliko sati nakon konzumiranja. To može biti neugodno ako se planirate družiti s nekim, ali ako redovito održavate higijenu usne šupljine i koristite prave proizvode i tehnike, to neće biti veliki problem.
Je li luk superhrana?
S obzirom na bogatstvo hranjivih tvari koje sadrži i brojne zdravstvene dobrobiti koje donosi konzumacija luka, mogli bismo reći da je luk superhrana. Međutim, važno je upamtiti da “superhrana” nije znanstveni, već marketinški pojam i da nijedna pojedinačna namirnica pa čak ni luk, ne može pružiti sve hranjive tvari koje su potrebne našem tijelu.
Dakle, je li luk neopjevani heroji trgovine mješovitom robom, koji bez napora jača naše zdravlje sa svakim zalogajem? Činilo bi se da je tako. Jedinstvena mješavina hranjivih tvari i snažni antioksidansi daju luku zasluženo mjesto u našoj svakodnevnoj prehrani. Ali, nemojte odbaciti jabuke i brokulu. Upamtite, u simfoniji dobre prehrane, luk može imati zvjezdani solo, ali raznoliko voće, povrće, cjelovite žitarice i nemasni proteini čine zdravo tijelo. Dakle, uživajte u luku, ali pobrinite se da dijeli pozornicu i s drugim hranjivim namirnicama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!