Evo kako lako možete saznati tko vas sve prati na Facebooku

Tehnologija 16. tra 202013:10 > 13:12
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ako ste omogućili značajku prema kojoj vas mogu pratiti korisnici koji nisu vaši prijatelji, to znači da bilo tko na svijetu može vidjeti vaše javne postove. Pored toga, svatko može vaše objave objaviti i na svom zidu.

Tko vas može pratiti na Facebooku
Da biste saznali tko vas može pratiti na Facebooku, prvo provjerite postavke privatnosti. Ako ste omogućili značajku prema kojoj vas mogu pratiti korisnici koji nisu vaši prijatelji, to znači da bilo tko na svijetu može vidjeti vaše javne postove. Pored toga, svatko može vaše objave objaviti i na svom zidu. Ova značajka praćenja korisna je za vlasnike tvrtki i javne osobe, ali možda ne želite da značajka bude omogućena na vašem osobnom računu koji radije dijelite samo s prijateljima i obitelji, pišu 24sata.

Kako vidjeti tko vas prati na Facebooku
Ako korisnik Facebooka počne pratiti vaše javne postove, dobit ćete obavijest. Kompletni popis korisnika koji vas prate možete pogledati klikom na svoj popis “Prijatelji”, a zatim pogledajte desno. Ako nemate vidljivu karticu na kojoj piše “Pratitelji”, to znači da na Facebooku nemate pratitelje koji vam već nisu prijatelji. Ako imate karticu “Pratitelji”, tada će vam biti dostupan cijeli popis.

Kako vidjeti tko vas prati na Facebooku preko aplikacije za mobitel
Ako nemate pristup računalu, i dalje je moguće vidjeti tko vas prati na Facebooku dok koristi telefon. U aplikaciji kliknite na karticu vašeg profila, a zatim kliknite gumb “Pogledajte više o sebi”. Ako se pomaknete prema dnu ove nove stranice, tamo će biti vidljiv popis vaših pratitelja. Možete kliknuti “Vidi sve” da biste vidjeli potpuni popis.

Kako vidjeti koga vi pratite na Facebooku
Da biste saznali koga pratite na Facebooku, slijedite iste korake kao što je gore opisano. Ali ovaj put, pripazite na widget koji kaže “Pratim”, a ne “Pratitelji”. Ako primijetite da nekoga slučajno pratite, možete prijeći na njegov profil i ukloniti ih pomoću sljedećih koraka.

Kako prestati pratiti nekoga na Facebooku
Na Facebooku je svaki vaš “prijatelj” također pratitelj, osim ako vas nisu odlučili ukloniti ili “sakriti” na platformi. Srećom, svatko može koristiti ovaj alat za prestanak praćenja. Ako želite sakriti nečije postove sa svoje vremenske trake, to možete učiniti tako da otvorite profil drugog korisnika i kliknete ikonu “Prati”. Otvorit će se padajući izbornik u kojem možete prestati pratiti korisnika dok održavate svoje prijateljstvo na Facebooku.

Kako dopustiti da vas prate na Facebooku
Kako biste omogućili korisnicima Facebooka da prate vaše javne postove, uđite u postavke u gornjem desnom kutu i otvorite padajući izbornik. Kliknite na svoje opće postavke, a zatim na lijevoj kartici pronađite opciju “Javni postovi”. Kliknite ovaj prikaz, a zatim odaberite “Javno”, u odjeljku “Tko me može pratiti”. Uz ovu postavku, svaki korisnik s Facebook računom može vas pratiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.