Znojenje tijekom noći može biti simptom ozbiljnih bolesti

Znanost 24. tra 201708:28 > 08:30
Pixabay

Noćno znojenje može biti simptom vrlo ozbiljnih bolesti, ali i znak da vam je jednostavno pretoplo, pogotovo tijekom ljetnih večeri.

“Zato uvijek prvo treba eliminirati tu mogućnost. Razmislite da se niste pretoplo odjenuli, pokrili predebelim pokrivačem ili prozračili sobu prije spavanja. Druga mogućnost je da ste ružno sanjali pa je riječ o reakciji”, kaže dr. Ivica Cvetković, specijalist obiteljske medicine iz Samobora, piše 24 sata.

Postoji još nekoliko mogućih uzroka noćnog znojenja koji nisu opasni, no važno je da znate prepoznati o čemu se radi. Ljudi koji boluju od određenih bolesti, kao što je dijabetes, pogotovo ako se liječe hipoglikemičkim sredstvima, tabletama i inzulinom, mogu se probuditi usred noći sa simptomima naglog pada šećera u krvi.

“Većina njih vjerojatno zna da je upravo znojenje jedan od simptoma hipoglikemije te da brzo trebaju pojesti nešto slatko”,  objašnjava liječnik. I perimenopauza i menopauza, dodaje, mogu biti razdoblja tijekom kojih žene imaju problema s noćnim znojenjem. U pravilu, kad se odredi nadomjesna hormonalna terapija, problemi najčešće prestaju. Jedan od uzroka može biti i apneja, prekid disanja u snu, pri čemu pomaže dodavanje jastuka.

“Uzrok noćnog znojenja može biti i idiopatska hiperhidroza, poremećaj žlijezda kod kojega se javlja pretjerano lučenje znoja, koja može imati i emocionalni uzrok, ali mogu je uzrokovati i neki lijekovi, primjerice antidepresivi”, ističe dr. Cvetković.

Dodaje kako se tim benignim uzrocima, kod kojih nije u pitanju bolest, mogu dodati i oni kod kojih uzrok je bolest, ali je riječ o manje opasnim stanjima. Noćno znojenje mogu izazvati i infekcije, od obične viroze, gripe pa do bakterijskih upala grla ili pluća. O težini problema i općenitom stanju organizma ovisi hoće li netko zatražiti pomoć.

To su bolesti za koje su nam bake znale reći da legnemo i dobro se pokrijemo kako bismo se oznojili i izbacili otrove iz tijela, i to treba poslušati ako nema temperature.

“U slučaju kad osoba ima temperaturu nikako se ne smije dodatno utopljavati, nego treba skidati temperaturu”, objašnjava Cvetković. Akutne, ali ne i banalne bolesti koje još mogu biti uzrok noćnog znojenja su tuberkuloza, AIDS ili hepatitis.

Podignite jastuk

Pretile osobe mogu imati problema i zbog vraćanja kiseline u želudac dok spavaju, što često prati i znojenje, pogotovo ako leže na ravnoj podlozi. Često si značajno možemo pomoći podizanjem uzglavlja s više jastuka te manje obilnim i masnim obrocima, pogotovo navečer.

Lavanda će smiriti, a kadulja spriječiti prekomjerno znojenje

Najčešće se susrećem s noćnim znojenjem, tj. valunzima kod ženskog klimakterija. U takvim slučajevima preporučujem čajnu mješavinu od lavande, kadulje, melise, hmelja, crvene djeteline i vrkute, savjetuje Maja Žalac, fitoterapeutkinja iz ljekarne Prirodni kutak.

“Dodatno pojačavam s biljnim kapima od valerijane, koja odlično smiruje, pa može biti djelotvorna i kod noćnog znojenja uzrokovanog stresom. Mogu pomoći i umirujuće kupke s lavandom prije spavanja, te krema s kaduljom, koja na prirodan način sprečava prekomjerno znojenje”, govori Žalac. Najbolje je, dodaje, otkriti uzrok, pa onda liječiti posljedicu, kad god je to moguće, na prirodan način. Prirodni lijekovi, pritom, nisu zamjena za one koje propiše liječnik, nego mogu biti korisna pomoć u terapiji.
Znojenje se ponavlja?

Uzrok noćnog znojenja mogu biti i ozbiljne bolesti.

“Ako se noćno znojenje ponavlja, a ne radi se o tome da vam je samo pretoplo, dobro je posavjetovati se s liječnikom o mogućim uzrocima, a on će provjeriti i ostale simptome. Možete obaviti i glavne pretrage koje će uputiti na problem ili eliminirati ostale”, provjera krvnog tlaka, EKG i spirometrija – kaže dr. Cvetković.

3 razloga noćnog znojenja koje ne treba zanemariti:

Srce

Noćno znojenje može biti znak problema sa srcem, pogotovo ako spavate na niskom uzglavlju jer tako srcu treba više energije. Često se javljaju i problemi s disanjem. Studija iz 2014. pokazala je da žene srednje dobi koje se znoje noću mogu imati povećani rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, pogotovo uz povišen krvni tlak i dijabetes.

Štitnjača

Previše aktivna štitnjača i tijekom dana može izazvati prekomjerno znojenje, a može biti uzrok i pojačanog noćnog znojenja. Posavjetujte se s liječnikom, jer ako patite od hipertireoze odgovarajuća hormonalna terapija često značajno pomaže da se riješite tog neugodnog simptoma.

Maligne bolesti

Uzrok noćnog znojenja mogu biti i maligne bolesti, i to od limfoma i leukemije pa do tumora. Ako uz pojačano znojenje noću primijetite i povećanje limfnih čvorova, neobjašnjivi umor tijekom dana ili iznenadni gubitak težine, možda noćno znojenje nema bezazleni uzrok, upozorava dr. Cvetković, piše 24sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.