Koja hrana blagotvorno djeluje na rad mozga

Znanost 07. svi 201511:01 > 11:01
pixabay.com

Ne treba vam još jedna fakultetska diploma da biste postali pametniji. Ako želite biti pametniji morate pametnije i jesti, kaže neurolog dr. David Perlmutter za CNN.

”Odgovor za oštroumnost nalazi se u probavnom sustavu”, kazao je Perlmutter za CNN, nakon što je njegova zadnja objavljena knjiga promijenila način razmišljanja o utjecaju hrane na mozak.

”Hrana zaista utječe na rad mozga”, dodaje Perlmutter.

Prema ovom uglednom neurologu ljudski probavni sustav je ključ za poboljšanje rada mozga i za cjelokupno zdravlje. Perlmutter kaže kako naš mozak zavisi o zdravlju bakterija u našem probavnom sustavu.

To možda nije nova teorija jer je grčki fizičar i otac moderne medicine Hipokrat u svoje vrijeme rekao ”Sve bolesti započinju u želucu”.

U svojoj knjizi Perlmutter je napisao kako hrana bogata šećerima i mastima oštećuje naše probavne organe u kojima se zbog toga lakše množe bakterije.

”Kada je zdrava ljudska utroba stvara se više serotonina. Približno 80 do 90 posto serotonina dolazi iz utrobe”, primjećuje Perlmutter.

U svojoj knjizi ”Grain Brain” ovaj neurolog proučavao je kako ugljikohidrati i gluten oštećuju ljudski mozak što dovodi do glavobolje, depresije, demencije i ADHD-a.

Jedite mediteransku hranu

Vezu između mozga i probavnog sustava istraživala je i doktorica Melina Jampolis. Ona kaže kako tek sada počinjemo shvaćati da je zdravlje utrobe i bakterija koje ju koloniziraju ključno u očuvanju zdravlja mnogih dijelova tijela pa tako i mozga.

Ona preporučuje protuupalnu hranu mediteranskog tipa koja blagotvorno djeluje na zdravlje probavnog trakta i mozga. Dugotrajnim konzumiranjem mediteranske hrane poboljšanja će se osjetiti i na zdravlju srca, a sve zato jer takva hrana sadrži puno cjelovitih žitarica, orašastih plodova, voća i povrća te ribe i crvenog vina.

Za brzo rješavanje problema s bakterijama u utrobi doktor Perlmutter preporuča ove namirnice:

Birajte hranu bogatu probioticima poput jogurta, kefira, krastavaca, voća i povrća. Smanjite unos ugljikohidrata i unosite visokokvalitetne masti.

Hrana za mozak treba sadržavati:

1. Lisnato povrće, špinat, šparoge, češnjak i đumbir.

2. Voće s malim postotkom šećera poput avokada zatim paprika, rajčica, tikvice, limun i limete.

3. Od zdravih masnoća koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, organski maslac, orašaste plodove i masline.

4. Za unos proteina najbolje je konzumirati jaja, ribu, meso biljojeda i perad.

5. Od pića konzumirajte probiotike, a vodu iz slavine pijte samo ako je pročišćena, piše CNN.