Ne treba vam još jedna fakultetska diploma da biste postali pametniji. Ako želite biti pametniji morate pametnije i jesti, kaže neurolog dr. David Perlmutter za CNN.
”Odgovor za oštroumnost nalazi se u probavnom sustavu”, kazao je Perlmutter za CNN, nakon što je njegova zadnja objavljena knjiga promijenila način razmišljanja o utjecaju hrane na mozak.
”Hrana zaista utječe na rad mozga”, dodaje Perlmutter.
Prema ovom uglednom neurologu ljudski probavni sustav je ključ za poboljšanje rada mozga i za cjelokupno zdravlje. Perlmutter kaže kako naš mozak zavisi o zdravlju bakterija u našem probavnom sustavu.
To možda nije nova teorija jer je grčki fizičar i otac moderne medicine Hipokrat u svoje vrijeme rekao ”Sve bolesti započinju u želucu”.
U svojoj knjizi Perlmutter je napisao kako hrana bogata šećerima i mastima oštećuje naše probavne organe u kojima se zbog toga lakše množe bakterije.
”Kada je zdrava ljudska utroba stvara se više serotonina. Približno 80 do 90 posto serotonina dolazi iz utrobe”, primjećuje Perlmutter.
U svojoj knjizi ”Grain Brain” ovaj neurolog proučavao je kako ugljikohidrati i gluten oštećuju ljudski mozak što dovodi do glavobolje, depresije, demencije i ADHD-a.
Jedite mediteransku hranu
Vezu između mozga i probavnog sustava istraživala je i doktorica Melina Jampolis. Ona kaže kako tek sada počinjemo shvaćati da je zdravlje utrobe i bakterija koje ju koloniziraju ključno u očuvanju zdravlja mnogih dijelova tijela pa tako i mozga.
Ona preporučuje protuupalnu hranu mediteranskog tipa koja blagotvorno djeluje na zdravlje probavnog trakta i mozga. Dugotrajnim konzumiranjem mediteranske hrane poboljšanja će se osjetiti i na zdravlju srca, a sve zato jer takva hrana sadrži puno cjelovitih žitarica, orašastih plodova, voća i povrća te ribe i crvenog vina.
Za brzo rješavanje problema s bakterijama u utrobi doktor Perlmutter preporuča ove namirnice:
Birajte hranu bogatu probioticima poput jogurta, kefira, krastavaca, voća i povrća. Smanjite unos ugljikohidrata i unosite visokokvalitetne masti.
Hrana za mozak treba sadržavati:
1. Lisnato povrće, špinat, šparoge, češnjak i đumbir.
2. Voće s malim postotkom šećera poput avokada zatim paprika, rajčica, tikvice, limun i limete.
3. Od zdravih masnoća koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, organski maslac, orašaste plodove i masline.
4. Za unos proteina najbolje je konzumirati jaja, ribu, meso biljojeda i perad.
5. Od pića konzumirajte probiotike, a vodu iz slavine pijte samo ako je pročišćena, piše CNN.