Dvije posljedice covida-19 mogle bi biti trajne i neizlječive

Znanost 01. stu 202010:00 > 10:09
Pexels

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, do sada je više od 46 milijuna osoba diljem svijeta zaraženo koronavirusom, a gotovo 1,2 milijuna osoba preminulo je od posljedica bolesti. Iako statistika najviše prati zaražene osobe i preminule, postoji još jedna bitna skupina o kojoj se ne vodi statistika.

U pitanju su osobe s “dugim covidom”, odnosno osobe koje osjećaju dugotrajne posljedice ove bolesti. Izvještaj objavljen u Yahoo News Canada navodi dvije posljedice koronavirusa koje bi mogle ostati trajne.

Iznenadni gubitak sluha

Ovaj simptom kod oboljelih se može manifestirati na dva način. U jednom slučaju oboljeli čuju zujanje u ušima, a to bi moglo i nestati nakon terapije. Međutim, virus može uzrokovati i trajni gubitak sluha koji je neizlječiv.

VEZANE VIJESTI

Izvješće objavljeno u Britanskom medicinskom časopisu (BMJ) detaljno opisuje slučaj 45-godišnjeg pacijenta u Velikoj Britaniji koji je primljen u bolnicu nakon simptoma covida-19 koji su trajali 10 dana. Proveo je 30 dana na respiratoru i kao rezultat toga razvio druge komplikacije. Liječili su ga remdesivirom, steroidima i transfuzijom krvi te mu se stanje počelo popravljati. Tjedan dana nakon što je napustio jedinicu intenzivne njege primijetio je zvonjavu u jednom uhu nakon čega je uslijedio iznenadni gubitak sluha.

Jedino prethodno medicinsko stanje zabilježeno kod ovog muškarca je astma, a nejasno je što je uzrokovalo komplikacije.

Abnormalnosti u frontalnom režnju mozga

Covid-19 izaziva i nuspojave koje utječu na moždane radnje. Znanstvenici s medicinskog fakulteta Baylor pregledali su podatke iz 80 studija i otkrili da je više od 600 pacijenata razvilo neke abnormalnosti u frontalnom režnju mozga. Do te spoznaje došli su pregledom testova elektroencefalograma (EEG).

Istraživači objašnjavaju da su “najčešći nalazi EEG-a pokazalo usporavanje ili abnormalno električno pražnjenje, uglavnom u frontalnom režnju”. Neki od EEG testova ukazali su na oštećenja koja se možda neće moći popraviti, piše BGR.

#related-news_0

“Kao što znamo, mozak je organ koji se ne može regenerirati, pa će, ako imate bilo kakvu štetu, ona vjerojatno biti trajna ili se nećete u potpunosti oporaviti”, kazao je ZulfiHaneef, profesor neurologije / neurofiziologije na Bayloru.

“Drugo zanimljivo opažanje bilo je da je prosječna starost osoba na koje se to odnosi 61 godina, među kojima su trećina bile žene, a dvije trećine muškarci. To sugerira da bi utjecaj covida na mozak mogao biti češći kod muškaraca starije dobi”, rekao je liječnik i dodao da su potrebna dodatna istraživanja.

“Mnogi ljudi misle da će se razboljeti, ozdraviti i sve će se vratiti u normalu, ali ova otkrića govore nam da bi moglo biti dugoročnih problema, u što smo sumnjali, a sada smo pronalaze još dokaza koji to potkrepljuju”, zaključio je Haneef.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.