Ispod Mona Lise pronađen skriveni portret

Znanost 08. pro 201519:25 > 19:28
REUTERS

Skriveni portret pronađen je ispod postojećeg portreta Mona Lise zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, objavio je francuski stručnjak.

Pascal Cotte kaže da je više od deset godina analizirao slavni portret preciznom tehnikom snimanja, piše BBC u utorak. On tvrdi da se stariji portret krije ispod najslavnijeg djela Leonarda da Vincia. Njegova rekonstrukcija prikazuje lik koji sjedi pogleda usmjerenog u stranu.

Muzej Louvre u kojem se nalazi Mona Lisa odbio je komentirati tu vijest rekavši tek da “nije sudjelovao u znanstvenom timu”. Umjesto slavnog pogleda na jednom od najvećih remek djela u povijesti, na Cotteovu liku nema tragova tog zagonetnog pogleda koji ljubitelje umjetnosti intrigira već 500 godina.

Cotteove tvrdnje su kontroverzne i podijelile su znanstvenike diljem svijeta. Vjeruje se da je Leonardo naslikao Mona Lisu između 1503. i 1517. kada je živio i radio u Firenci. Rasprava o njezinu identitetu traje stoljećima, no općeprihvaćeno mišljenje je da se radi o Lisi Gerardini, supruzi firentinskog trgovca svilom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.