Janez Janša pozvao na odgovornost i solidarnost dok se epidemija širi

Regija 18. lis 202019:00 > 19:01
Izvor: Ilustracija

Slovenski premijer Janez Janša u nedjelju je u video-poruci pozvao građane da odgovornim ponašanjem pokažu zajedništvo i solidarnost tijekom "hladnog vala" pandemije covida-19, zajamčivši im da će unatoč teškoćama zdravstveni i drugi sustavi učinkovito djelovati.

“Pred nama nije ponor u koji ćemo pasti nego je ovo zajednički izazov iz kojega ćemo izaći kao pobjednici”, kazao je Janša. Dodao je da subvencije koje je odobrila njegova vlada tijekom koronakrize te sredstva iz europskih fondova, investicije i debirokratizacija koju planira njegova vlada, stvaraju pretpostavke za velik razvojni iskorak u iduće tri godine, uz uvjet da svi pokažu odgovornost i solidarnost i ako se održi sadašnja politička stabilnost.

Janša je kazao da je na razini Europske unije ovaj tjedan konsenzualno utvrđeno da u zimskom razdoblju pandemije hijerarhijski prioritet treba dobiti spašavanje života i zdravlja, te gospodarstvo, dok “zabava i neke osobne slobode” u vrijeme mjera i restrikcija koje su potrebne trebaju neko vrijeme pričekati.

Janša je posebno pozvao na solidarnost prema preopterećenom zdravstvenom sustavu, što bi se moglo i pogoršati ako se svi ne budu držali donesenih mjera, rekavši da je njegova vlada predvidjela i odobrila znatna sredstva za dodatne medicinske ekipe i zaposlenike za njegu u bolnicama i domovima.

“Naši sugrađani koji su zaposleni u zdravstvu moći će ispuniti svoju misiju samo ako im budemo svi pomagali, i to svojim odgovornim ponašanjem”, kazao je slovenski premijer.

Dodao je da njegova vlada svakodnevno komunicira i razmjenjuje informacije s vladama drugih europskih država, tražeći odgovore na izazove pandemije, te da će pandemija biti savladana kad u širim razmjerima bude dostupno cjepivo, što bi se po njegovim očekivanjima moglo dogoditi na proljeće.

Cjepivo za covid-19 će u Sloveniji biti dostupno besplatno, istaknuo je Janša.

U Sloveniji je inače u subotu uz 3765 testova potvrđeno 726 zaraza koronavirusom, udio zaraženih među testiranima je skoro 20 posto, a još su četiri osobe od posljedica covida-19 umrle, pa je broj preminulih od početka epidemije povećan na 188.

Od početka epidemije sredinom ožujka do sada je testiranjem bilo potvrđeno 13.141 slučajeva infekcije koronavirusom, aktivnih slučajeva je 6641, a na nacionalnoj je razini trenutno 317 slučajeva na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana.

U bolnicama je na liječenju od covida-19 sada 265 ljudi, od čega se 49 pacijenata nalazi na intenzivnim odjelima. To po ocjenama voditelja zdravstvenih ustanova može dovesti do velikih problema idućih tjedana jer je sustav preopterećen i s premalo medicinskih ekipa ako se broj hospitalizacija ne smanji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.