CIA: BiH je zemlja krijumčara narkotika i kriminalaca

Regija 30. lis 201517:15 > 21:10
N1

BiH je, kada je riječ o sigurnosti u posljednjem izvještaju CIA-e, označena kao zemlja tranzita za kriminalce, krijumčare narkotika i ljudi. U izvještaju su navedeni i egzaktni podaci koje ni BIH još nema.

Popis stanovništva i domaćinstava u BiH bio je prije dvije godine. BiH još uvijek čeka podatke, ali CIA ima svoje.

Tvrde da BiH ima 3.867.055 stanovnika. Osim toga, navode i nacionalnu strukturu stanovništva. Za to vrijeme statističari u BIH se ne mogu dogovoriti, te će BiH na svoje podatke još sačekati. 

Nažalost mi nećemo imati mogućnost da se objave rezultati popisa objave u 2015. godini“, rekao je Adil Osmanović, ministar civilnh poslova BiH.

Jedan od poražavajućih podataka u ovom biltenu svakako je da je čak 24.000 djece u BiH uzrasta od pet do 14 godina prisiljeno raditi. Označena je i kao tranzitna ruta za kriminal, krijumčarenje narkotika te trgovinu ljudima.

Oni moraju radi svoje stabilnosti i uloge u svijetu prikupljati informacije koje su relevantne i koje njihovim kreatorima politika omogućavaju da lakše sagledaju situaciju. U pojedinim dijelovima svijeta i naročito zemlje koje su interesantne za njih i koje su prijetnje. Tako da jedan ogroman aparat radi to i prikuplja informacije“, istaknuo je Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije.

Podaci o tome kako CIA vidi BIH trebaju biti iskorišteni.

Podaci su nepogodni za BiH i svakako razlog da političari daju više od sebe da to mijenjaju“, kazao je Denis Hadžović.

Politika odnosno komplicirani državni aparat označen je kao jedna od kočnica ekonomskog razvoja. To je opet stvorilo pogodno tlo za pranje novca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.