Irak: Potrebni mjeseci prije ofenzive na Mosul

Svijet 29. sij 201620:16 > 20:27
Podijeli:
Izvor: CNN

Borba za preuzimanje Mosula, drugog po veličini iračkog grada na sjeveru zemlje, od džihadista skupine Islamska država, počet će tek za nekoliko mjeseci, rekao je u petak jedan vojni glasnogovornik koalicije.

“Proći će puno mjeseci prije početka operacije preuzimanja Mosula”, rekao je američki pukovnik Steve Warren putem video-konferencije iz Bagdada. “Trenutačno nam je prioritet osnivanje brigada, izgradnja borbenih sposobnosti i obuka policajaca”, rekao je glasnogovornik. “Brzina obuke će ovisiti o vremenu kada će biti moguće pokrenuti ofenzivu , objasnio je.

Američki dužnosnici su naglasili više puta potrebu povećanja broja zapadnih vojnih obučavatelja u Iraku, za ubrzanje obuke iračkih postrojbi. O tom pitanju će se razgovarati na sastanku 26 ministara obrane zemalja koalicije 11. veljače u Bruxellesu, na kojem će biti razdijeljeni dodatni vojni napori koje treba poduzeti sljedećih mjeseci protiv džihadista.

Prema pukovniku Warrenu, koalicija trenutačno razmatra pokretanje 10 brigada, za borbu za Mosul, drugi grad zemlje u rukama džihadista od lipnja 2014. U svakoj od brigada bi trebalo biti između 2000 i 3000 ljudi. Koalicija je već obučila nekoliko brigada, ali Warren je rekao da su im odlučili pružiti dodatnu obuku. Sjedinjene Države su raporedile oko 3500 vojnika u Iraku, kojima je zadatak obučiti i savjetovati mjesne postrojbe. Strategija koalicije je uništenje centara moći IS u Mosulu u Iraku i u Raqqi u Siriji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.