Dječak vatikanskom kardinalu rekao za pedofiliju, ovaj šutio

Svijet 03. ožu 201610:09 > 10:12
Izvor: Freeimages/sorinetzu

Vatikanski kardinal George Pell, savjetnik pape Franje, u četvrtak je pred australskom Kraljevskom komisijom koja istražuje slučajeve seksualnog zlostavljanja djece što su ih počinili svećenici, rekao da nije reagirao nakon što mu je jedan učenik ukazao na "nedolično ponašanje svećenika prema dječacima".

“Nisam ništa poduzeo”, priznao je Pell, najviši vatikanski dužnosnik koji svjedoči o pedofiliji u Katoličkoj crkvi. Dodao je da se o slučajevima naknadno raspitao kod školskog kapelana. “S naknadnim četrdesetogodišnjim iskustvom, mogu samo reći da sam bez sumnje trebao učiniti više.”

Kardinal je s članovima povjerenstva putem videoveze iz Rima razgovarao više od 20 sati u posljednja četiri dana, iznoseći im što zna o pedofilskim aktivnostima svećenika u vrijeme kada je obavljao dužnost biskupa u Ballaratu i kasnije kad je bio nadbiskup u Melbourneu između sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sedamdesetčetverogodišnji Pell je kazao i kako je strašno to da je u području Ballarata sedamdesetih godina bilo više svećenika pedofila.  U međuvremenu su žrtve seksualnog zlostavljanja koje su prisustvovale Pellovu svjedočenju u Rimu kazale kako misle da kardinal nije iskren.

“Učenici iz Ballarata u Rim su stigli kako bi čuli istinu od Georgea. Osjećamo se prevarenima… Osjećamo da nam se laže. George će morati nastaviti živjeti s ovim teretom”, kazao je novinarima Philip Nagle, koji je bio žrtva pedofilije.

Pell je nakon svjedočenja novinarima rekao da se nada kako će njegovo svjedočenje “bar malo pridonijeti da rane zacijele i da se situacija poboljša”.

“Ovo je bilo teško, bar za mene. Pomalo sam umoran. No svrha postupka Kraljevske komisije je pokušati poboljšati situaciju za žrtve i spriječiti da se tako nešto u budućnosti ponovi”, rekao je, dodavši da će se u petak sastati s nekolicinom žrtava pedofilije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.