Zabranjen skup ekstremne desnice najavljenu Molenbeeku

Svijet 30. ožu 201620:55 > 21:00
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Skup koji je najavio krajnje desni pokret "Generation identitaire" ove subote u bruxelleskoj općini Molenbeek, koja je na glasu kao islamističko uporište, bit će zabranjen, odlučile su vlasti u Bruxellesu.

Nakon što je taj skup najavljen, u općinskoj vijećnici u Molenbeeku u srijedu je održan sastanak načelnika nekoliko bruxelleskih općina, predstavnika policije te predstavnika belgijskih željeznica i bruxellskog javnog prijevoza kako bi dogovorili mjere za sprečavanje ilegalnog okupljanja u Molenbeeku i drugdje na području Bruxellesa.

Skup je najavljen pod sloganom “u Molenbeeku, kao i drugdje, islamisti van iz Europe”. Najavio ga je pokret Generation identitaire, koji je osnovan 2012. i ima sjedištu u Lyonu u Francuskoj.  Jedan od njihovih slogana je i “ovo je naša kuća, mi smo ovdje doma”.

Vlasti u Bruxellesu se pribojavaju da bi se skup mogao pretvoriti u prosvjed protiv svih muslimana u Molenbeeku, kao i izazvati protuprosvjed tamošnjih stanovnika. “Taj skup neće biti odobren. Kad se borimo protiv ekstremizma, onda se borimo protiv svih ekstremizama”, rekla je načelnica Molenbeeka Francoise Schepmans.

Cilj sastanka u srijedu u Molenbeeku bio je koordinirati sve mjere kako bi se na željezničkim kolodvorima i postajama podzemne željeznice zaustavili prosvjednici. Spekulira se da bi se na poziv toga pokreta moglo odazvati nekoliko stotina ljudi iz Belgije, sjeverne Francuske, Njemačke i Nizozemske. Taj pokret ističe kako se bori protiv masovne imigracije i “nametnutog multikulturalizma”. Tvrde da su oni “žrtva generacije iz svibnja 1968. one koja ih je htjela emancipirati od tereta tradicije, znanja i autoriteta škole”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.