Nijemci smontirali video sprdnju s Erdoganom

Svijet 01. tra 201609:25 > 09:29
Izvor: YouTube (screenshot)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne voli kritiku, a sve je više jasnih signala da njegova zemlja postaje zabrinjavajuće neliberalna.

Uhićivanje novinara i političkih aktivista postali su svakodnevica u Turskoj, dok vlada i cenzura na platformama poput Twittera te svojevrsni mrak nad medijima. Ranije ovog mjeseca, antivladin medij Today’s Zaman silom je preuzet od strane vlade.

Takvi su Erdoganovi potezi rezultirali pobunom skupina koje se bave ljudskim pravima, ali i bijesom međunarodne zajednice.

Prošlog je tjedna njemački javni medij NDR u eter pustio satiričnu pjesmu u kojoj se izruguju Erdoganu, a njegova reakcija pokazuje da se ne nosi lako s kritikama.

Turskog je predsjednika video kojeg su objavili Nijemci toliko razljutio, da je u Ankaru dvaput pozvan njemački diplomat. Kako javlja Politico, predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera to je prilično razljutilo.

Erdogan se nadao da će ugušiti video, no napisi medija o diplomatskom sporu jasno pokazuju da je video već postao popularan – verzija s engleskim titlovima dosad je pogledama više od četiri milijuna puta.

Njemačka je vlada branila pjesmu. Kako je kazao glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, “sloboda govora i medija ne može biti predmet pregovora”, prenosi Index.