Amal Clooney traži istragu o zločinima IS-a u Iraku

Svijet 10. ožu 201708:07 > 08:12
Izvor: REUTERS/Lucas Jackson

Odvjetnica i aktivistkinja za ljudska prava Amal Clooney pozvala je u četvrtak Irak da prihvati istragu UN-a o zločinima koje je u toj državi počinila Islamska država i da dovede odgovorne pred lice pravde.

Clooney, koja zastupa jazidske žene koje su uspjele pobjeći od IS-a, obratila se zemljama članicama UN-a, drugi put u šest mjeseci. Ponovno je pozvala da se pokrene istraga protiv džihadista.

“Kako je moguće da se ništa nije učinilo?”, upitala se pred okupljenima. “Postoje nezaštićene masovne grobnice, svjedoci koji bježe, a nijednom pripadniku IS-a nije suđeno za zločine, nigdje u svijetu”.

Clooney je rekla da je britanska rezolucija kojom bi se pokrenula istraga spremna biti predstavljena pred Vijećem sigurnosti ali da Irak najprije mora odobriti tu mjeru.

Libanonsko-britanska odvjetnica (39) pozvala je iračkog predsjednika Haidera al Abadija da pošalje pismo Vijeću sigurnosti kako bi zatražio istragu o zločinima koje je počinio IS.

Irački veleposlanik pri UN-a Mohamed Alhakim rekao je da njegova vlada želi pravdu i da su irački sudovi već primili 500 dosjea o zločinima militanata Islamske države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.