EU kaže da budućnost u Siriji ne može biti ista kao prošlost

Svijet 03. tra 201718:51 > 18:56
Izvor: Reuters/Francois Lenoir

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak su u Luxembourgu još jednom potvrdili da sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne može ostati na vlasti nakon političke tranzicije u zemlji.

“Ne može biti održivog mira u Siriji pod aktualnim režimom”, kaže se u zaključcima s redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

“Nakon šest i pol godina rata potpuno je nerealno misliti da će budućnost Sirije biti ista kao što je bila prošlost. Ali, na Sirijcima je da odluče”, rekla je po završetku sastanka visoka predsavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. Sjedinjene Države su prošli tjedan objavile da odlazak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada više nije prvi prioritet.

U zaključcima Vijeća EU-a izražava se zgroženost zbog situacije u Siriji i humanitranih, sigurnosnih i političkih posljedica sukoba koji traje već sedmu godinu.

Kaže se da je trenutačno potrebna humanitarna pomoć za 13,5 milijuna Sirijaca, od kojih je 6,3 milijuna prognano unutar zemlje, pet milijuna ih se nalazi u susjedstvu, a 1,5 milijun ljudi je pod opsadom.

U strategiji za Siriju, koju su ministri usvojili, poziva se sirijski režim i njegovi saveznici poput Rusije da prekinu neprijateljstva i omoguće dostavu humanitarne pomoći u cijeloj zemlji.

Strategija EU-a sadrži šest ciljeva, koji se odnose na okončanje rata i političku tranziciju u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti, na dostavu humanitarne pomoći, jačanje demokracije ljudskih prava, slobode govora i jačanje civilnog društva, na odgovornost za ratne zločine te potporu sirijskom stanovništvu i društvu.