Austrijski ministar zbog plagijata podnio ostavku

Svijet 18. tra 201716:52 > 16:58
Izvor: N1/YouTube

Ministar privrede i kulture u štajerskoj vladi Christian Buchmann danas je podnio ostavku zbog plagiranja u doktoratu od prije 17 godina, javljaju austrijski mediji.

Iz svega što navode inetrnetski portali u susjednoj zemlji može se zaključiti da je Buchmann počinio prijestup sličan onome za koji je Odbor za etiku okrivio našeg ministra Pavu Barišića. Naravno, ishod nije ni najmanje sličan.

Buchmann je još jedan u nizu državnih dužnosnika u Europi i svijetu koji su bili prisiljeni odstupiti zbog plagijata. Jedan od najpoznatijih bio je popularni njemački političar Karl-Theodor zu Guttenberg koji je podnio ostavku na položaj ministra obrane nakon što je otkriveno da je plagirao svoju disertaciju. Kancelarka Angela Merkel pružila mu je političku podršku no već kroz nekoliko mjeseci, pod pritiskom medija, javnosti, a osobito akademske zajednice on je morao odstupiti.

Od podnošenja prijave protiv Buchmanna do njegove ostavke prošlo je relativno kratko vrijeme, kao i u slučaju Guttenberga.

Buchmannu, dužnosniku iz redova Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja je dio koalicijske vlade, početkom travnja oduzeta je titula doktora zato što nije po propisima citirao druge autore. Plagijat je u lipnju 2016. uz pomoć računalnog programa otkrio i potom prijavio Stefan Weber, stručnjak za otkrivanje plagijata iz Salzburga. Sveučilište u Grazu, kojem je pristigla prijava, naručilo je vještačenje koje je pokazalo da je uistinu riječ o plagiranju.

Buchmann je priznao da prije 17 godina nije radio dovoljno precizno. No kao i svi drugi razotkriveni političari prije njega, pokušao je relativizirati svoj grijeh: „Posljednjih dana morao sam shvatiti da jedna pogreška od prije 17 godina ima veću težinu od postignuća u današnjici i ideja za budućnost“, napisao je.

Međutim, ne slažu se svi s ovim pokušajem trivijalizacije plagijata. Sveučilište u Grazu ocijenilo je da je riječ o teškom prijestupu. U priopćenju piše da smije zadržati rad, ali ne i titulu, piše Index.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.